Rushdie isi va pierde un ochi in urma atacului. „O poezie nu poate opri un glont. Un roman nu poate dezamorsa o bomba… Dar noi nu suntem neajutorati… Putem canta adevarul si arata mincinosii”

externe

Scriitorul Salman Rushdie, care s-a nascut in India si care si-a petrecut mai multi ani ascunzandu-se dupa ce Iranul le-a cerut musulmanilor sa il ucida din cauza scrierilor sale, a fost operat dupa ce a fost injunghiat, fiind conectat la un ventilator, si cel mai probabil isi va pierde un ochi, potrivit Reuters. Agresorul a fost identificat de politisti, fiind vorba despre un barbat de 24 de ani din Fairview, New Jersey.

Rushdie a fost injunghiat in gat si in tors, vineri, in timp ce era pe scena la o prelegere in statul New York, fiind dus pe calea aerului la spital, a anuntat Politia.

Dupa o operatie care a durat mai multe ore, Rushdie a fost conectat la un ventilator si nu putea vorbi, vineri seara, dupa un atac condamnat de scriitori si politicieni din intreaga lume ca un asalt asupra libertatii de expresie.

„Vestile nu sunt bune”, a transmis, printr-un email, agentul sau, Andrew Wylie. „Salman isi va pierde cel mai probabil un ochi; nervii din bratul sau au fost sectionati si ficatul sau a fost injunghiat si afectat”, a spus el.

Rushdie, in varsta de 75 de ani, era prezentat pentru a vorbi in fata unui public de cateva sute de persoane despre libertatea artistica la Institutul Chautauqua din vestul statului New York, cand un barbat s-a repezit pe scena si s-a aruncat asupra scriitorului, care a trait cu o recompensa pusa pe capul sau de la sfarsitul anilor 1980.

Socati, cei prezenti au ajutat la indepartarea agresorului de pe Rushdie, care cazuse la podea. Un politist care asigura securitate la eveniment l-a arestat pe atacator. Politia l-a identificat pe suspect ca Hadi Matar, un barbat de 24 de ani din Fairview, New Jersey, care cumparase un bilet la eveniment.

„Un barbat a sarit pe scena de nu stiu unde si parea ca a inceput sa il loveasca in piept, lovituri repetate cu pumnul in piept si gat”, a spus Bradley Fisher, care era in public. „Oamenii tipau si strigau”, a afirmat el.

Un medic aflat in public a ajutat la acordarea de ingrijiri lui Rushdie pana la sosirea serviciilor de urgenta, a spus Politia. Moderatorul evenimentului, Henry Reese, a suferit o rana minora la cap. Politia a anuntat ca lucra impreuna cu investigatorii federali pentru a stabili motivul, dar nu a descris arma folosita.

„O poezie nu poate opri un glont. Un roman nu poate dezamorsa o bomba… Dar noi nu suntem neajutorati… Putem canta adevarul si arata mincinosii”, a spus Rushdie anterior al PEN World Voices Festival..

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: