externe

Rusi derutati. Ucraina a distrus cartierul general al trupelor ruse din Lisihansk, 100 de militari rusi ar fi fost eliminati – Video

Seful administratiei militare de stat din regiunea Luhansk, Serhi Haidai, anunta ca Fortele Armate ale Ucrainei au distrus cartierul general al trupelor ruse din Lisiciansk.

Rusii isi stabilisera cartierul general in fosta cladire a Serviciului de Securitate al Ucrainei. 100 de soldati rusi au fost eliminati, a precizat Haidai.

Aleksei Navalnii, opozantul rus aflat in detentie, a denuntat marti absenta de sanctiuni occidentale sistematice impotriva oligarhilor rusi pentru sprijinul acestora fata de regimul lui Vladimir Putin si interventia lui militara in Ucraina, informeaza miercuri AFP.

Intr-un mesaj sustinut cu exemple postate pe retelele sale sociale, Navalnii afirma ca doar 46 dintre cei mai bogati 200 de rusi, potrivit clasamentului revistei Forbes, sunt in prezent vizati de sanctiuni americane, europene sau britanice.

„In opinia mea, aceasta nu prea seamana cu un razboi total impotriva oligarhilor lui Putin”, a comentat Navalnii.

Potrivit opozantului, inclusiv directorul general al gigantului rus Gazprom, Aleksei Miller, nu este nici acum vizat de sanctiuni europene, in timp ce celebrul oligarh Roman Abramovici se sustrage la randul sau sanctiunilor americane.

„Companiile lui Abramovici continua sa furnizeze metal Ministerului rus al Apararii. Cum se face ca ele nu sunt nici acum sanctionate?”, intreaba Navalnii.

„Nu se poate spera la o schisma in randul elitelor lui Putin in ceea ce priveste razboiul daca, in pofida a multa vorbarie, nu se foloseste bata impotriva lor si ei sunt lasati sa-si pastreze morcovii”, adauga Navalnii.

El propune de asemenea sa fie interzisa „pentru 20 de ani” intrarea in SUA, Regatul Unit si UE pentru orice personalitate rusa ce sustine public ofensiva asupra Ucrainei.

Si invers, potrivit lui, „un mecanism simplu” pentru a evita sanctiunile ar fi de a se declara deschis impotriva ofensivei in Ucraina si de „a inceta sa sustina regimul Putin prin vorbe, prin fapte si cu bani”.

„Ii indemn pe alegatorii si parlamentarii din UE, Regatul Unit, SUA si Canada sa faca presiune asupra executivelor si sa le forteze sa-si inceteze demagogia si sa introduca sanctiuni personale masive impotriva hotilor lui Putin”, a declarat Navalnii.

Aceste declaratii intervin in timp ce UE urmeaza sa analizeze incepand de la sfarsitul lui august o interdictie de vize pentru toti rusii.

In martie, Aleksei Navalnii a fost condamnat la noua ani de inchisoare pentru acuzatii de escrocherie pe care el le considera trucate.

El a fost arestat in ianuarie 2021, la intoarcerea lui in Rusia dupa ce fusese ingrijit in Germania in urma unei grave intoxicari pe care el o imputa Kremlinului, acuzatii pe care acesta din urma le dezminte.

Din inchisoarea in care se afla, langa orasul rus Vladimir, la 200 de km est de Moscova, Navalnii continua sa transmita mesaje avocatilor sai.

Organizatia sa anticoruptie a elaborat o lista cu peste 6000 de responsabili rusi acuzati ca sustin ofensiva Kremlinului in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

PSD-PNL, doar 1,67% dintre voturi. Sondaj printre tinerii romani membri ai comunitatii Reddit. Ce partid este pe primul loc

Un sondaj realizat in randul comunitatii Reddit Romania arata ca PSD-PNL ar obtine numai 1,67%…

14 minute ago

AUR aduce circul si la Brasov. L-a trimis pe scandalagiul Dan Tanasa sa candideze la Primarie

AUR Brasov si-a schimbat peste noapte candidatul la Primaria Brasov, anuntand vineri ca noul candidat…

O oră ago

Premierul Poloniei: „Situatia din Ucraina este critica. Deznodamantul razboiului s-ar putea decide in urmatoarele saptamani”

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri ca in Ucraina "situatia pe front este critica"…

53 de minute ago

Puscarie pe viata. O retea de agenti care incerca sa vanda documente ultrasecrete ucrainene rusilor a fost retinuta in regiunea Harkov

O retea de agenti care incerca sa transmita Rusiei documente ultrasecrete de la o uzina…

O oră ago

De frica spionajului occidental, Kremlinul limiteaza calatoriile in strainatate a oficialilor rusi

Kremlinul a anuntat vineri ca personalului din unele departamente guvernamentale i s-a interzis sa calatoreasca…

O oră ago