Rusia a BOMBARDAT in Siria mai multe obiective controlate de trupele SUA si CIA

externe

Avioane rusesti au bombardat in iunie un post militar din Siria folosit de trupele speciale americane si britanice si o tabara care avea legaturi cu serviciul secret CIA, scrie citand oficiali american, Wall Street Journal, in editia de vineri, preluata de AFP.

Aceste lovituri, care au avut loc in 16 iunie si 12 iulie, potrivit cotidianului american, au avut drept scop sa creeze presiunea asupra Statelor Unite pentru a coopera mai strans cu Rusia in cerul sirian.

Cu o zi inainte de primul atac, un contingent de 20 de membri ai fortelor speciale britanice parasea postul, situat in sudul Siriei, la circa 15 kilometri de granita iordaniana, la At-Tanf.

Postul a fost atacat cu arme cu submunitie, au declarat pentru ziarul american responsabili americani si rebeli.

Initiativele americane pentru a alunga fortele rusesti nu au impiedicat un noua atac in 12 iulie de aceasta data impotriva unei tabere care avea legatura cu CIA, agentia americana de contra-spionaj.

Trei saptamani dupa primul atac, avioane rusesti au bombardat o tabara a rebelilor sirieni folosita de familii ale combatantilor sprijiniti de CIA, la circa 80 kilometri vest de At-Tanf.

Acesta atacuri au intarit opozitia oficialilor americani de la Pentagon si din CIA in fata unei cooperari cu Moscova, potrivit surselor citate de ziar.

Dar Casa Alba si Departamentul de Stat, dorind sa evite o escaladare militara, au convenit sa continue cautarea unui compromis.

Saptamana trecuta, sefii dimplomatiilor rusa si americana, Serghei Lavrov si John Kerry, au convenit sa coopereze militar in Siria impotriva gruparii jihadiste Stat Islamic (SI) si Al-Nosra (filialala locala a al-Qaeda).

Potrivit acestui acord, Moscova va inceta sa bombardeze pozitiile rebele siriene sustinute de Washington si sa impiedice aliatul sirian sa faca acelasi lucru, in schimbul unei izolari mai mici a Rusiei pe plan international, potrivit Wall Street Journal.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Comentarii: