Rusia a dat inapoi in fata lui Erdogan, isi reia participarea la acordul privind cerealele ucrainene. Flota Turciei din Marea Neagra este de 7 ori mai mare decat a Rusiei

externe

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anuntat, miercuri, ca participarea Rusiei la acordul de export de cereale ucrainene negociat de ONU ar urma sa fie reluata miercuri, informeaza The Guardian.

Reuters relateaza ca, intr-un discurs in parlament, Erdogan a declarat ca ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, l-a informat pe omologul sau turc ca acordul va fi reluat.

Agentia de stiri rusa de stat Tass a difuzat o declaratie a Ministerului rus al Apararii in acest sens: „A fost posibil sa se obtina garantiile scrise necesare din partea Ucrainei privind neutilizarea coridorului umanitar si a porturilor ucrainene pentru desfasurarea de operatiuni militare impotriva Federatiei Ruse. Federatia Rusa considera ca garantiile primite in acest moment par a fi suficiente si reia punerea in aplicare a acordului”.

Anterior, Kremlinul confirmase doar ca Rusia este inca in contact cu Turcia in legatura cu acordul. Rusia l-a convocat pe ambasadorul britanic la Moscova pentru a protesta fata de ceea ce sustine ca este implicarea britanica in atacul asupra flotei rusesti din Marea Neagra de la Sevastopol din weekend.

Rusia si-a suspendat sambata participarea la acest acord, invocand atacul ucrainean cu drone asupra unor nave militare rusesti in portul Sevastopol din Crimeea anexata, atac in care, potrivit Moscovei, dronele aeriene si maritime pilotate de la distanta s-au deplasat prin culoarul securizat destinat navelor ce transporta cereale ucrainene.

Iata care este acum raportul dintre fortele navale ale Turciei si Rusiei din Marea Neagra:

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: