externe

Rusia a dat jos drapelul Poloniei de la memorialul de la Katyn, locul unde 22.000 de polonezi au fost asasinati de politia lui Stalin

Autoritatile ruse au indepartat drapelul Poloniei de la memorialul din Katyn, monument dedicat celor aproape 22.000 de polonezi asasinati de politia lui Stalin in 1940.

„Suparata pe ajutorul militar acordat de Polonia Ucrainei, Rusia a indepartat steagul polonez de pe complexul memorial din Katyn, Rusia”, informeaza Visegrad24.

Presedintele polonez Andrzej Duda a anuntat la inceputul lunii aprilie ca va aduce dosarul privind masacrul de la Katyn – asasinarea a aproape 22.000 de polonezi de politia lui Stalin in 1940 – in fata justitiei internationale, informeaza AFP.

„Genocidul nu poate fi prescris. De aceea, voi cere ca acest dosar sa fie transat de tribunalele internationale. Vom depune in curand cererile corespunzatoare”, a anuntat duminica Duda, intr-un discurs sustinut cu ocazia comemorarii a 82 de ani de la masacru, evocand de asemenea „agresiunea brutala a Rusiei impotriva Ucrainei independente si democratice”.

„Aceasta crima trebuie judecata definitiv si autorii ei, numiti”, a adaugat Andrzej Duda, fara a preciza ce tribunal intentioneaza sa sesizeze si cine vor fi acuzatii.

Aceasta data corespunde de asemenea cu cea de-a 12-a comemorare a catastrofei aeriene de la Smolensk, care s-a soldat, pe 10 aprilie 2010, cu 96 de morti, printre care presedintele de atunci al Poloniei, Lech Kaczynski, care se deplasa in Rusia pentru a aduce un omagiu victimelor masacrului de la Katyn.

In septembrie 1939, in urma invadarii de catre Uniunea Sovietica a unor regiuni poloneze din est, in virtutea pactului germano-sovietic, 22.000 de ofiteri polonezi, prizonieri ai Armatei Rosii, au fost ucisi in padurea din Katyn si Mednoe (Rusia), precum si la Harkov (Ucraina).

Timp de decenii, Uniunea Sovietica i-a acuzat pe nazisti de comiterea acestui masacru. Abia in aprilie 1990 liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea tarii sale in aceste masacre.

„A fost o crima de genocid comisa de sovietici asupra unor victime lipsite total de aparare. Aceasta crima nu a fost niciodata pedepsita. In loc de aceasta, am avut minciuna despre Katyn”, a afirmat Duda.

El a evocat „un scurt episod de la inceputul anilor 1990, in timpul presedintelui Boris Eltin, cand s-a admis in final ca ‘autoritatile staliniste’ purtau raspunderea pentru masacrul de la Katyn”.

Insa, a continuat Andrzej Duda, „nu s-a luat nicio masura”. „Ancheta asupra Katyn a fost abandonata si niciunul dintre autori nu a fost vreodata pedepsit, in timp ce Rusia lui Putin glorifica din nou, de ani de zile, pe Stalin si Uniunea Sovietica. Minciuna asupra Katyn a revenit in gratii”, a mai spus presedintele polonez.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Kim Jon Un primeste cadou un cantec in care este descris drept „tata prietenos” si un „marel lider”

In Coreea de Nord a fost lansata o noua melodie care il lauda pe liderul…

10 ore ago

Politia suedeza a impuscat un barbat care a ranit trei femei cu un cutit

Politia suedeza a impuscat si arestat un barbat care ar fi ranit trei femei cu…

10 ore ago

Castigatorul semimaratonului de la Beijing si-a pierdut medalia. La fel si celilalti trei atleti care au incetinit pentru a-l lasa sa castige

Organizatorii i-au retras medalia de aur lui He Jie la semimaratonul de la Beijing de…

10 ore ago

Aproape jumatate din marile orase ale Chinei se scufunda

Aproape jumatate dintre orasele mari ale Chinei sufera niveluri „moderate pana la severe” de subsidenta…

10 ore ago