externe

Rusia a dat jos drapelul Poloniei de la memorialul de la Katyn, locul unde 22.000 de polonezi au fost asasinati de politia lui Stalin

Autoritatile ruse au indepartat drapelul Poloniei de la memorialul din Katyn, monument dedicat celor aproape 22.000 de polonezi asasinati de politia lui Stalin in 1940.

„Suparata pe ajutorul militar acordat de Polonia Ucrainei, Rusia a indepartat steagul polonez de pe complexul memorial din Katyn, Rusia”, informeaza Visegrad24.

Presedintele polonez Andrzej Duda a anuntat la inceputul lunii aprilie ca va aduce dosarul privind masacrul de la Katyn – asasinarea a aproape 22.000 de polonezi de politia lui Stalin in 1940 – in fata justitiei internationale, informeaza AFP.

„Genocidul nu poate fi prescris. De aceea, voi cere ca acest dosar sa fie transat de tribunalele internationale. Vom depune in curand cererile corespunzatoare”, a anuntat duminica Duda, intr-un discurs sustinut cu ocazia comemorarii a 82 de ani de la masacru, evocand de asemenea „agresiunea brutala a Rusiei impotriva Ucrainei independente si democratice”.

„Aceasta crima trebuie judecata definitiv si autorii ei, numiti”, a adaugat Andrzej Duda, fara a preciza ce tribunal intentioneaza sa sesizeze si cine vor fi acuzatii.

Aceasta data corespunde de asemenea cu cea de-a 12-a comemorare a catastrofei aeriene de la Smolensk, care s-a soldat, pe 10 aprilie 2010, cu 96 de morti, printre care presedintele de atunci al Poloniei, Lech Kaczynski, care se deplasa in Rusia pentru a aduce un omagiu victimelor masacrului de la Katyn.

In septembrie 1939, in urma invadarii de catre Uniunea Sovietica a unor regiuni poloneze din est, in virtutea pactului germano-sovietic, 22.000 de ofiteri polonezi, prizonieri ai Armatei Rosii, au fost ucisi in padurea din Katyn si Mednoe (Rusia), precum si la Harkov (Ucraina).

Timp de decenii, Uniunea Sovietica i-a acuzat pe nazisti de comiterea acestui masacru. Abia in aprilie 1990 liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea tarii sale in aceste masacre.

„A fost o crima de genocid comisa de sovietici asupra unor victime lipsite total de aparare. Aceasta crima nu a fost niciodata pedepsita. In loc de aceasta, am avut minciuna despre Katyn”, a afirmat Duda.

El a evocat „un scurt episod de la inceputul anilor 1990, in timpul presedintelui Boris Eltin, cand s-a admis in final ca ‘autoritatile staliniste’ purtau raspunderea pentru masacrul de la Katyn”.

Insa, a continuat Andrzej Duda, „nu s-a luat nicio masura”. „Ancheta asupra Katyn a fost abandonata si niciunul dintre autori nu a fost vreodata pedepsit, in timp ce Rusia lui Putin glorifica din nou, de ani de zile, pe Stalin si Uniunea Sovietica. Minciuna asupra Katyn a revenit in gratii”, a mai spus presedintele polonez.

Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Letonia, decizie in premiera in UE: „Rusia, stat care sprijina terorismul. UE sa suspende imediat eliberarea de vize pentru cetatenii rusi si belarusi”

Seimul Letoniei, parlamentul unicameral al acestei republici baltice, a aprobat joi o declaratie prin care…

33 de minute ago

Imagini din satelit, cum arata baza rusa din Crimeea dupa explozii. Deruta totala la Moscova, rusii nu inteleg cum a fost posibil

Deruta persista la Moscova dupa atacul de marti asupra bazei aeriene Saki din Crimeea (peninsula…

44 de minute ago

Kievul vrea sa termine „faza activa” a razboiului cu Rusia inainte de venirea iernii. Recucerirea regiunii Herson, misiune primordiala

Este vital sa terminam faza activa a razboiului cu Rusia inainte de venirea iernii, intrucat…

2 ore ago

Guvernarea „specialistilor”. Avalansa de scumpiri in ultimul an: uleiul – 51,86%, cartofii – 41,85%, faina – 32,86%

Gazele s-au scumpit cel mai mult in ultimul an, in conditiile in care tarifele au…

53 de minute ago

Zelenski, tot mai increzator: „Ocupantii au pierdut 10 avioane intr-o singura zi. Sa le provocam ocupantilor cele mai mari pierderi posibile”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirma ca durata razboiului depinde direct de pierderile pe care le…

O oră ago