Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol si gaze in Antarctica Britanica. Un motiv de conflict major intre Rusia si Occident se iveste la orizont

externe

Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol si gaze in Antarctica, in mare parte in zone revendicate de Marea Britanie, anunta The Telegraph. Rusii urmeaza sa aduca platforme de foraj pentru a exploata regiunea virgina pentru combustibili fosili, au avertizat parlamentarii britanici.

Rezerve in valoare totala de 511 miliarde de barili de petrol – de aproximativ 10 ori mai mult decat productia totala a Marii Nordului in 50 de ani – au fost transmise la Moscova de catre navele de cercetare rusesti, potrivit dovezilor prezentate saptamana trecuta in fata Comisiei de audit al mediului (EAC) a Camerei Comunelor.

Informatiile urmeaza unei serii de cercetari efectuate de nava Alexander Karpinsky, operata de Rosgeo – agentia rusa insarcinata cu gasirea rezervelor minerale pentru exploatare comerciala.

Antarctica ar trebui sa fie protejata de Tratatul Antarcticii din 1959, care interzice toate exploatarile minerale sau petroliere. Respectarea intereselor Marii Britanii trebuia asigurata de Ministerul Afacerilor Externe, dar acesta a fost acuzat ca a ignorat aceasta criza pe cale de aparitie.

Saptamana trecuta, ministrul David Rutley a declarat pentru EAC ca departamentul sau a decis sa aiba incredere in promisiunile rusesti ca se desfasoara doar cercetari stiintifice, adaugand: „Rusia si-a reafirmat recent angajamentul fata de elementele cheie ale tratatului”.

Expertii nu sunt de acord, avertizand ca a avea incredere ca Rusia isi va respecta obligatiile este naiva – dupa cum a demonstrat invazia sa in Ucraina.

Klaus Dodds, profesor de geopolitica la Royal Holloway College, expert in Antarctica, care a depus, de asemenea, marturie, a declarat ca activitatile Rusiei sunt mult mai apropiate de prospectarea pentru petrol si gaze decat de stiinta autentica.

„Tratatul Antarcticii se confrunta cu noi provocari, nu in ultimul rand din partea actorului de rea-credinta Rusia si a Chinei. Rosgeo s-a angajat in prospectiuni seismice si alte lucrari de prospectiuni conexe… Activitatile Rusiei trebuie sa fie intelese ca o decizie de subminare a normelor asociate cu cercetarea prin prospectiuni si, in cele din urma, ca un precursor al viitoarei extractii de resurse.”

Teritoriul Antarcticii Britanice (BAT) este cel mai mare si cel mai sudic dintre cele 14 teritorii de peste mari ale Regatului Unit – si cel mai putin ospitalier, fiind acoperit in proportie de 99 de procente de gheata.

Cu toate acestea, in trecutul preistoric, a cunoscut un climat mai cald, cu o vegetatie care ar fi putut permite formarea de depozite de combustibili fosili.

Se intinde spre nord-vest de la Polul Sud, cuprinzand Peninsula Antarctica si Marea Weddell – renumita din punct de vedere istoric ca fiind locul in care s-a scufundat nava Endurance a lui Ernest Shackleton, iar in prezent pentru ca ar putea contine rezerve vaste de petrol si gaze.

Cea mai mare parte a Teritoriului Antarcticii Britanice face obiectul unor revendicari concurente din partea Argentinei si a Chile – care se vor intensifica daca dovezile obtinute in urma studiilor ale Rusiei vor fi confirmate prin foraje ulterioare.

Ministerul Afacerilor Externe cofinanteaza British Antarctic Survey, care are cinci statii de cercetare si logistice si 250 de angajati, sustinuti de Marina Regala si de nava de cercetare RSS David Attenborough – toate acestea fiind considerate vitale nu doar pentru stiinta, ci si pentru mentinerea pretentiilor Regatului Unit asupra regiunii.

Profesorul Alan Hemmings, comandant al statiei British Antarctic Survey in timpul razboiului din 1982 din Insulele Falklands dintre Argentina si Marea Britanie, a declarat ca tensiunile tot mai mari ar putea distruge tratatul care a protejat continentul inghetat de dezvoltare. Tratatul urmeaza sa fie revizuit in 2048, dar orice natiune implicata are, de asemenea, posibilitatea de a renunta la el oricand doreste.

In prezent, cercetator la Universitatea Canterbury din Noua Zeelanda, Hemmings a declarat: „Nu va exista niciodata un moment sanatos pentru a extrage hidrocarburi din Antarctica. Lucrul care ne va afecta grav pe toti este orice incercare de a localiza hidrocarburile din Antarctica. Iar acesta, dupa cum vedem, este exact obiectivul principal al activitatilor rusesti in acest moment. Ne aflam in mijlocul unor tensiuni foarte serioase intre statele occidentale si Rusia in legatura cu Ucraina si intre SUA si China in legatura cu hegemonia globala.”

Albert Lluberas Bonaba, secretarul executiv al Secretariatului Tratatului Antarcticii, cu sediul in Buenos Aires, Argentina, a declarat ca astfel de probleme vor fi discutate la conferinta anuala a organizatiei, dar nu a dorit sa comenteze tensiunile din jurul activitatilor Rusiei.

Intr-o declaratie, Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth si Dezvoltare si-a reiterat acceptarea promisiunilor Rusiei: „Rusia a asigurat in repetate randuri Reuniunea consultativa a Tratatului Antarcticii ca aceste activitati sunt in scopuri stiintifice”.

Rosgeo, cu sediul central la Moscova, nu a raspuns la solicitarile de comentarii, precizeaza The Telegraph.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: