Rusia a devenit imprevizibila in privinta utilizarii armelor atomice. Analiza AFP, care este procedura la Moscova privind lansarea de rachete atomice

analize

Toate estimarile plaseaza Rusia in fruntea plutonului puterilor nucleare mondiale si analistii se ingrijoreaza cu privire la realitatea doctrinei sale: in centrul atentiei sunt arsenalul nuclear, organizarea sa si temerile care il inconjoara, noteaza France Presse intr-o ampla analiza luni, citata de Agerpres.

Cifrele sunt indiscutabile si de necontestat: Rusia este puterea dotata cu cel mai mare numar de ogive nucleare, chiar daca SUA dispun de un numar superior de ogive desfasurate, adica utilizabile foarte rapid.

Potrivit Institutului international de cercetare pentru pace de la Stockholm (SIPRI), Rusia afiseaza 6.255 ogive nucleare fata de cele 5.550 ale SUA. Alte puteri nucleare nu sunt de aceeasi categorie. China, a treia putere nucleara mondiala, nu dispune decat de 350 de ogive, iar Franta de 290.

Aceste cifre nu sunt totusi decat estimative. Arsenalele asa-zis nestrategice sunt deosebit de dificil de evaluat, in special pentru ca cele mai multe sunt utilizabile prin lansatoare la fel de capabile sa poarte si o incarcatura conventionala.

Potrivit Campaniei internationale pentru abolirea armei nucleare (ICAN), laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2017, Rusia a cheltuit in 2020 circa opt miliarde de dolari pentru „fabricarea si intretinerea fortelor sale nucleare”.

Cine ordona declansarea atacului nuclear? Presedintele, in virtutea Constitutiei, dar transmiterea ordinului si autentificarea lui trec pe la ministrul apararii si seful Statului Major, respectiv Serghei Soigu si mana sa dreapta, Valeri Gherasimov.

Putin „are autoritatea de a declansa”, comenteaza pentru AFP Pavel Podvig, expert rus independent. „Nu se stie nimic in ce masura altii pot face parte din acest proces. Ei nu se pot opune prin veto, dar exista o anumita forma de colegialitate”.

Scenariul catastrofal ramane deci complex si de luat in calcul. Presedintele nu dispune de un buton pe biroul sau, procesul nu are nimic automat si ramane imposibil de prevazut reactia diferitilor indivizi de la un capat la altul al procedurii.

Aici intervine problema armatei ruse si a gradului sau de obedienta, daca Vladimir Putin isi duce tara spre haosul nuclear, potrivit AFP.

„Nu sunt sigur ca intreaga armata il sustine pe Putin. Militarii nu sunt nici nebuni, nici fanatici. Dar nu putem ghici daca armata va executa un ordin de a utiliza arma nucleara”, asigura Pavel Luzin, expert al armatei ruse care lucreaza la Moscova pentru think tank-ul Riddle.

Numerosi analisti occidentali afirma ca Vladimir Putin are mai mult de pierdut decat de castigat din invazia in Ucraina. Si unii sugereaza ca niste responsabili rusi ar putea sa aiba rezerve ei insisi asupra acestei „operatiuni speciale”.

„Nu cred ca elita militara rusa se va bucura de o utilizare nucleara limitata in Ucraina sau in legatura cu Ucraina”, a notat pe Twitter luni Kristin Ven Bruusgaard, de la Centrul pentru cooperare si securitate internationala (CISAC) al Universitatii din Stanford.

„Dar cine il va preveni pe Putin ca acest lucru ar putea sa nu functioneze de fapt – si sa fie la fel de perfect contraproductiv ca si celelalte eforturi ale sale de a produce ceea ce cauta?”

Intr-un articol aparut joi in ‘Bulletin of the Atomic Scientists’, expertii Hans Kristensen si Matt Korda amintesc ca Vladimir Putin validase in 2020 o doctrina nucleara, cu patru cazuri care ar justifica utilizarea atacului: tiruri de rachete balistice impotriva Rusiei sau a unui aliat al acesteia, utilizarea unei arme nucleare de catre un adversar, un atac impotriva unui sit de armament nuclear rusesc sau o agresiune care ar pune in pericol „existenta insasi a statului”.

Dar indoielile sunt reale cu privire la sinceritatea acestei doctrine. Rusia afirma ca si-ar fi modernizat aproape 90% din arsenalul sau, iar Vladimir Putin revendica necesitatea Rusiei de a tine pasul cu „ritmul schimbarii”.

„Nu este Formula 1, este supersonica. Opreste-te o secunda si incepi imediat sa cazi”, a spus liderul de la Kremlin, citat de doi experti.

Ei adauga ca „responsabilii rusi au facut numeroase declaratii care par sa mearga dincolo de doctrina publicata”. Modernizarea intensiva a arsenalului sugereaza ca aceasta „merge mai departe de descurajarea elementara si spre strategii de lupta regionale si chiar de arme destinate sa provoace teroarea”, noteaza AFP.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: