Rusia a falsificat pana si fotografiile folosite in incercarea de a dovedi ca Ucraina pregateste o „bomba murdara”

externe

Astazi, Ministerul rus al Apararii a publicat o prezentare pentru a sustine afirmatiile potrivit carora Ucraina ar putea folosi o „bomba murdara” in razboi – dar unele dintre imaginile folosite sunt false sau scoase din context, relateaza Sky News.

Una dintre afirmatii a fost ca Ucraina ar intentiona sa foloseasca o „bomba murdara” pentru a provoca panica si pentru a creste fluxul de refugiati in Europa.

O cautare inversa a imaginii folosite arata ca a fost facuta in timpul zilei de 11 septembrie 2001 in New York.

captura twitter

 

O alta afirmatie este ca Occidentul foloseste informatii false pentru a provoca Rusia si a justifica o actiune militara, la fel ca in timpul razboiului civil sirian.

Aceasta fotografie, inclusa de Ministerul rus al Apararii in prezentarea de astazi, a fost, de asemenea, utilizata anterior de Rusia in 2018. Atunci rusii sustineau ca ca arata cum Castile Albe creeaza filme de propaganda despre false atacuri asupra civililor din Siria.

Fotografia fusese deja demontata la acel moment – era vorba, de fapt, o imagine din culisele filmului Revolution Man – un film impotriva Castilor Albe realizat in 2018 de o companie de film siriana.

Eliot Higgins, fondatorul Bellingcat si persoana care a demontat imaginile in 2018, a subliniat acest lucru intr-un mesaj pe Twitter.

O alta fotografie inclusa alaturi de afirmatia ca Ucraina creeaza o bomba murdara a fost postata online inca din 2016.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: