RUSIA a incalcat din nou spatiul aerian al Turciei. Avertisment dur: „Este si spatiul NATO”

actualitate

Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Ankara pentru a-i comunica „condamnarea ferma” a faptului ca un avion rus i-a incalcat spatiului aerian, a anuntat sambata MAE turc, denuntand „o atitudine iresponsabila”, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

„Un avion Su-34 din aviatia rusa a incalcat spatiul aerian la ora locala 11.46 ieri (vineri, 09.46 GMT — n.r.)”, a precizat ministerul intr-un comunicat.

„Subliniem inca o data ca Rusia poarta intreaga responsabilitate a oricaror consecinte grave care ar putea decruge dintr-o astfel de atitudine iresponsabila”, a adaugat ministerul, subliniind ca Ankara cere Rusiei „sa actioneze cu responsabilitate”.

„Facem un apel clar catre Federatia Rusa sa nu violeze spatiul aerian turc, care este si spatiul aerian al NATO”, se mai mentioneaza in comunicat.

Acest avertisment intervine la doua luni dupa ce un bombardier rus a fost doborat de aviatia turca deasupra frontierei siriene, provocand o grava criza diplomatica intre Moscova si Ankara, care au pozitii divergente in conflictul din Siria.

Reactia oficiala a NATO

NATO a cerut sambata Moscovei sa-i respecte integral spatiul aerian, dupa ce Turcia, care este membra a Aliantei Nord-Atlantice, a acuzat Rusia de o noua incalcare a spatiului sau aerian, relateaza AFP.

„Un avion rus de lupta a incalcat spatiul aerian turc ieri (vineri — n.r.), in ciuda avertismentelor repetate ale autoritatilor turce. Incidentele precedente au aratat cat de periculos este un astfel de comportament”, afirma intr-un comunicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Fac apel la Rusia sa actioneze de maniera responsabila si sa respecte integral spatiul aerian al NATO”, adauga seful Aliantei Nord-Atlantice.

„Rusia trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca astfel de incalcari nu se mai produc”, se mai mentioneaza in comunicat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: