externe

Rusia a infometat in mod deliberat cetatenii din Mariupol in timpul asediului, dorind sa ucida cat mai multi dintre ei. Studiu inaintat Curtii Penale Internationale

Rusia a folosit o tactica de infometare deliberata in timpul incercarilor sale de a captura orasul Mariupol in 2022, se arata intr-un nou studiu inaintat Curtii Penale Internationale (CPI) de catre Global Rights Compliance (GRC), o organizatie non-profit specializata in drept international, relateaza The Guardian.

Strategia de a refuza hrana locuitorilor civili din Mariupol in timpul asediului poate constitui o crima de razboi.

Se estimeaza ca 22.000 de persoane au fost ucise in timpul incercuirii si capturarii orasului Mariupol, la inceputul invaziei Rusiei in Ucraina. Civilii au ramas fara apa, gaz si electricitate timp de cateva zile dupa asediu, in timp ce temperaturile au scazut sub minus 10 grade.

Catriona Murdoch, partenera la GRC, a declarat ca scopul studiului sau a fost sa afle daca exista o explicatie pentru faptul ca armata rusa si conducerea sa au refuzat in mod deliberat sa furnizeze alimente si alte produse de baza.

„Vladimir Putin este de vina, [impreuna cu] esaloanele din conducerea militara rusa”, a spus Murdoch, fara a numi comandanti specifici.

Ea a spus ca rusii au folosit o tactica in patru etape, incepand cu atacuri asupra infrastructurii civile, intreruperea alimentarii cu electricitate, incalzire si apa, apoi impiedicand evacuarea umanitara si chiar atacand convoaiele care incercau sa paraseasca orasul.

Potrivit lui Murdoch, cea de-a treia etapa a vizat in mod sistematic infrastructura critica ramasa, civilii care stateau la coada pentru a primi ajutor umanitar si punctele de alimentare cu apa care au fost stabilite in tot orasul.

In faza finala, a patra, a ofensivei sale, Rusia a lansat atacuri strategice pentru a distruge sau captura putina infrastructura care mai ramasese.

Asaltul in etape al Kremlinului asupra orasului demonstreaza ca Rusia a planuit sa captureze Mariupol fara sa arate nicio mila fata de populatia civila, care era de aproximativ 450.000 de persoane inainte de inceperea invaziei.

Potrivit The Guardian, dosarul GRC concluzioneaza ca aproximativ 90% dintre unitatile de asistenta medicala si locuintele din oras au fost distruse sau avariate in timpul asediului, iar punctele de distributie a alimentelor si rutele de evacuare umanitara au fost bombardate.

Foametea si refuzul de a oferi facilitatile necesare pentru viata civila sunt considerate crime de razboi, dar acest lucru ramane un domeniu relativ nou al dreptului international, iar pana in prezent niciun autor nu a fost urmarit penal.

Batalia de la Mariupol a durat de la 24 februarie pana la 20 mai 2022 – o aparare care a durat 85 de zile, dintre care 82 au fost petrecute cu orasul complet incercuit de fortele rusesti.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Se pregateste un masacru ca-n Siria: Rusia anunta ca „este dispusa” sa ajute partidul de guvernamant, pro-rus, din Georgia, sa ramana la putere

Andrei Klimov, vicepresedinte al Consiliului Federatiei din Rusia, a declarat ca Rusia este pregatita sa…

11 minute ago

Filialele Partidului Democrat din toate cele 50 de state americane o sustin pe Kamala Harris la presedintie

Toti cei 50 de presedinti ai Partidului Democrat o sustin pe vicepresedinta Kamala Harris pentru…

27 de minute ago

Kamala Harris, prima reactie: „Mai avem 107 zile. Voi face tot ceea ce imi sta in putere pentru a-l invinge pe Donald Trump”

Vicepresedintele Kamala Harris a confirmat, duminica, ca va candida la nominalizarea democrata pentru alegerile prezidentiale,…

8 ore ago

Israelul ii ia in armata pe ultraortodocsi. Duminica, a emis 1.000 de ordine de recrutare. Reactia rabinilor

Armata israeliana a emis duminica avize de recrutare pentru 1.000 de membri ai comunitatii ultraortodoxe,…

13 ore ago

Au facut istorie. Doi piloti polonezi au zburat cu un planor peste varful K2, al doilea cel mai inalt munte din lume

Doi piloti polonezi au devenit primii din lume care au zburat cu un planor deasupra…

20 de ore ago

Obama, mesaj dupa retragerea lui Biden: „Este un patriot de cel mai inalt nivel. Joe intelege mai bine decat oricine miza acestor alegeri”

Intr-o declaratie, fostul presedinte Barack Obama, in mandatul caruia Joe Biden a fost vicepresedinte, a…

8 ore ago