Rusia a INTERZIS toate ONG-urile lui Soros: „Pun in pericol SECURITATEA nationala”

externe

Cabinetul procurorului general al Rusiei a catalogat drept indezirabile ONG-urile lui George Soros, Fundatia pentru o Societate Deschisa si Fundatia de Ajutor a Institutului pentru o Societate Deschisa.

„S-a constatat ca activitatile Fundatiei pentru o Societate Deschisa si ale Fundatiei de Ajutor a ISD pun in pericol sistemul constitutional si securitatea nationala a Rusiei”, a declarat Maria Gridneva, purtator de cuvant al cabinetului.

In luna mai, parlamentul a aprobat o lege care interzice orice organizatie internationala „indezirabila”, „ce prezinta o amenintare la capacitatile defensive sau la securitatea nationala a statului, la ordinea publica, sau la sanatatea populatiei”, relateaza The Guardian.

Grupurilor aflate pe lista neagra li se va interzice activitatea in filiale sau distribuirea de informatii pe teritoriul Rusiei, iar bancile vor fi obligate sa notifice procuratura generala si ministerul justitiei de orice transferuri financiare ale acestor grupuri. Desi amenintarea pare a fi vaga, autorii legii sugereaza ca ONG-urile internationale lucreaza adesea in interesul agentiilor straine de informatii.

Legislatia a fost aprobata la a treia si ultima citire, marti, cu un rezultat al votului de 440 la 3 si o abtinere. Inainte de a deveni lege, va trebui aprobata de inalta casa a parlamentului si semnata de presedintele Vladimir Putin.

„Cred ca e o decizie nedreapta, desi era previzibila in climatul actual”, s-a plans Arseni Roginski, de la societatea pentru drepturile omului Memorial, care a primit fonduri de la fundatiile lui Soros. „Soros a facut mult bine in Rusia inca din anii ’90, prin sustinerea educatiei, stiintei si societatii civile. Ar trebui sa se multumeasca acestei organizatii, nu sa fie interzisa. Dar astea sunt timpurile in care traim.”

Soros, nascut in Ungaria, e o figura controversata in Europa de Est. Prim ministrul Ungariei, Viktor Orban, a criticat ONG-urile pro imigranti, mai ales pe cele conduse de Soros, sustinand ca nu vor altceva decat desfiintarea granitelor Europei. Presa de stanga l-a atacat pe Orban pentru declaratiile sale, insa Soros doar ca nu a confirmat ca prim ministrul are dreptate.

„Planul lui [al lui Orban] trateaza protejarea granitelor ca pe un obiectiv, iar pe refugiati ca pe un obstacol”, a declarant Soros. “Planul nostru trateaza protejarea refugiatilor ca pe un obiectiv si granitele nationale ca pe un obstacol.”

Presa potrivnica nu l-a oprit totusi pe Orban. In octombrie a dat vina din nou pe Soros pentru criza imigrantilor din Europa.

„Invazia e controlata pe de o parte de traficanti de carne vie, si pe de alta parte de acei activisti care sustin orice slabeste statul national.”, a declarat acesta. „Modul vestic de a gandi si aceasta retea de activisti sunt probabil cel mai bine reprezentate de George Soros.”

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: