Categories: actualitate

Rusia a luat captivi mii de ucraineni in Zaporojie, ii impiedica sa treaca in zonele care apartin Ucrainei – Video

Mai mult de 1.000 de masini care transportau ucraineni au fost impiedicate de fortele Rusiei sa treaca din Zaporojie pe teritoriul controlat de Ucraina, potrivit administratiei militare regionale din aceasta regiune, citata de CNN.

Administratia a declarat vineri ca masinile pline cu persoane care incercau sa evacueze au fost blocate la un punct de control rusesc din orasul Vasylivka.

„In Vasylivka, ocupantii nu au permis pentru a patra zi consecutiv ca peste 1.000 de masini sa intre pe teritoriul controlat de Ucraina”, se arata in postarea de pe Telegram, adaugand ca in masini se afla femei si copii si ca majoritatea nu mai au bani pentru mancare si apa.

O inregistrare video postata pe Telegram de catre Centrul pentru comunicatii strategice si securitate informationala al guvernului ucrainean arata un sir lung de masini pe marginea unui drum.

Rusia vrea sa taie Ucraina de centrala sa nucleara Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupata de armata rusa, cu exceptia cazului daca Kievul accepta sa plateasca Moscovei pentru electricitatea produsa, a indicat vicepremierul rus Marat Husnullin, citat joi de AFP.

Aceasta declaratie se adauga celor facute de alti responsabili rusi in ultimele saptamani lasand sa se inteleaga ca Rusia pregateste o ocupatie de durata sau anexarea zonelor din sudul Ucrainei pe care in prezent le controleaza, regiunea Herson si o parte importanta din regiunea Zaporojie.

„Daca sistemul energetic al Ucrainei este pregatit sa accepte si sa plateasca, atunci (centrala) va putea lucra pentru Ucraina. Daca (Ucraina) nu accepta, atunci (centrala) va functiona pentru Rusia”, a declarat miercuri Husnullin, in cursul unei vizite la centrala nucleara, dupa cum au relatat agentiile de presa ruse.

„Noi avem o mare experienta in centralele nucleare, avem companii in Rusia care au aceasta experienta, nu exista nicio indoiala ca (cea din Zaporojie) va continua sa functioneze”, a spus el.

Agentia nucleara Energoatom a asigurat joi dimineata ca centrala din Zaporojie aprovizioneaza in continuare Ucraina cu electricitate.

In 2021, inainte de ofensiva rusa in Ucraina, lansata in 24 februarie 2022, aceasta centrala reprezenta 20% din productia anuala de electricitate a Ucrainei si 47% din cea produsa de segmentul nuclear ucrainean.

Fortele Moscovei au preluat controlul la inceputul lunii martie asupra acestei centrale situate in orasul Energodar, in sudul Ucrainei, separat de fluviul Nipru de capitala regiunii cu acelasi nume, aflata inca sub control ucrainean.

Confruntarile care au avut loc acolo in primele zile ale conflictului au starnit temeri in legatura cu o posibila catastrofa nucleara in aceasta tara, unde un reactor a explodat in 1986 la Cernobal.

Vicepremierul rus Marat Husnullin a afirmat, intre altele, ca Rusia este aici pentru a ramane, sugerand astfel ca anexarea este o optiune.

„Consider ca viitorul acestei regiuni este sa lucreze in familia noastra prietenoasa rusa. De aceea am venit, sa ajut cat mai mult la integrarea’ ei, a spus acesta.

Responsabili rusi si autoritatile proruse instalate de Moscova au afirmat saptamana trecuta ca, de asemenea, regiunea ucraineana Herson este foarte probabil sa fie anexata de Rusia.

Controlul Rusiei asupra litoralului Marii Azov (Herson, Zaporojie si Donetk), inclusiv portul Mariupol, permite constituirea unui coridor terestru care sa lege teritoriul rus de peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o in 2014.

Lansandu-si ofensiva, Vladimir Putin declarase ca Rusia nu intentioneaza sa ocupe teritorii ucrainene, aminteste AFP.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Cirstoiu anunta cine ar fi in spatele „campaniei negative” la adresa sa: „Segmente din PSD si PUSL. Ma uit la Antena 3 in fiecare seara”

Catalin Cirstoiu a acuzat joi ca "segmente din PSD" si partidul lui Dan Voiculescu, PUSL,…

O oră ago

Nicusor Dan, despre scandalul Cirstoiu: „PSD incepe sa se delimiteze de el, electoratul PSD merge catre Piedone”

Edilul general, Nicusor Dan, afirma ca PSD incepe sa se delimiteze de Catalin Cirstoiu, candidatul…

2 ore ago

Cirstoiu ii acuza pe jurnalistii de la hotnews.ro de „manipulare si dezinformare”: „Articol mincinos si marsav”

Catalin Cirstoiu i-a acuzat joi pe jurnalistii de la hotnews.ro ca au publicat un articol…

2 ore ago