Rusia a reinfiintat „centrele de trezire” pentru betivi. Acestia vor putea fi luati chiar si de acasa si dusi in centre specializate pana se „trezesc”

externe

Ministerul Afacerilor Interne din Rusia a aprobat reinfiintarea „centrelor de trezire”, locuri in care vor fi duse de politisti persoanele in stare avansata de ebrietate. Insitutia „centrului de trezire” a mai existat pana in 2011, cand a fost desfiintata de Putin.

Politistii ii vor lua pe cei beti de pe stadioane, din gari, din gradini publice, din parcuri etc. pentru a se dezmetici. In plus, fortele de ordine pot, de asemenea, sa ii scoata pe betivi daca reprezinta un pericol pentru ceilalti, informeaza RBC.ru.

Ministerul rus de Interne a aprobat procedura de transportare a cetatenilor in stare de ebrietate la unitatile de dezalcoolizare medicala.

Potrivit documentului, politistii pot transporta la camerele de dezalcoolizare persoanele care se afla in stare de ebrietate alcoolica, narcotica sau alte intoxicatii toxice pe strazi, piete, stadioane, gari, piete, parcuri, trenuri si alte locuri publice. Documentul precizeaza ca cei „incapabili sa se deplaseze independent sau sa se orienteze in mediul inconjurator” vor fi transportati la organizatii medicale sau institutii specializate.

In plus, asa cum se precizeaza in textul ordinului, persoanele vor fi duse in camerele de dezalcoolizare daca exista motive sa se creada ca pot provoca rani cuiva sau daune materiale. Persoana poate fi indepartata la cererea scrisa a celor care se afla cu ea in casa.

Transportarea persoanelor in stare de ebrietate este efectuata de o echipa de cel putin doi politisti in masina de serviciu. In acest caz, ofiterii de politie ar trebui sa efectueze o „perchezitie a bunurilor sale” inainte de a urca o persoana in masina. Acest lucru este pentru a se asigura ca nu poate folosi niciun obiect ca arma, se arata in document.

Jurnalistul Vitalie Cojocari a explicat cum functionau pana in 2011 „centrele de trezire”.

„Simplist vorbind, betivii erau adunati de pe strazi, dusi in anumite locuri, care nu erau neaparat inchisori, lasati sa se trezeasca. A doua zi erau lasati sa plece. Bine, unii puteau fi ajutati sa se trezeasca fiind udati cu furtunul, exista si un medic care le lua pulsul sa nu intre in coma.
Cei care pareau zurbagii, ajungeau dupa gratii. Era un penitenciar in toata regula, tot un fel de Вытрезвитель/Vatrezviteli, dar carora li se spunea Обезьянник/Obiezeanik, de la obeziana/maimuta.

(…) Rusia a decis sa reinvie institutia Вытрезвитель/Vatrezviteli. Betivii vor fi luati de pe strada, vor fi dusi la trezit si tot ei vor fi obligati sa plateasca pentru ‘cazare’. Ce i-a socat pe unii rusi, este faptul ca pot fi luati si de acasa pentru a fi dusi la Вытрезвитель/Vatrezviteli, nu doar de pe strada”, a precizat Cojocari.

Mai mult despre: ,

Comentarii: