Rusia a taiat gazul pentru Finlanda dupa ce i-a sistat si furnizarea de electricitate. Helsinki: „Ne-am pregatit cu grija pentru aceasta situatie”

externe

Compania de stat rusa Gazprom a anuntat vineri ca sisteaza incepand de sambata furnizarea de gaze catre Finlanda, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Partea rusa a luat decizia dupa ce firma de vanzare angro a gazelor Gasum, detinuta de statul finlandez, a refuzat sa achite gazele in ruble, asa cum pretinde Moscova.

Gazprom Export a cerut tuturor tarilor europene plata in ruble ca reactie la sanctiunile impuse Rusiei dupa invadarea Ucrainei.

Majoritatea contractelor de export-import al gazelor sunt incheiate in euro sau dolari, iar Rusia a intrerupt inca din aprilie livrarile catre Bulgaria si Polonia, tari care au refuzat sa accepte noile conditii de plata.

Finlanda importa din Rusia cea mai mare parte din gaze, insa acestea au o pondere de doar aproximativ 5% in consumul de energie.

„Este foarte regretabil ca livrarile de gaze conform contractului nostru de furnizare urmeaza sa fie intrerupte”, a declarat directorul general al Gasum, Mika Wiljanen. „Cu toate acestea, ne-am pregatit cu grija pentru aceasta situatie si am luat masuri ca sa nu existe perturbari in reteaua de transport al gazelor; ne vom putea alimenta cu gaze toti clientii in urmatoarele luni”, a aratat el intr-un comunicat.

Gazprom va intrerupe fluxul de gaze sambata la ora 04.00 GMT.

Citeste si: Rusia taie furnizarea de electricitate catre Finlanda pentru a o intimida. Helsinki raspunde: „Ne putem descurca”

Gasum, care avertizase de miercuri ca ar putea ramane fara gaze rusesti, a afirmat ca clientii finlandezi vor primi in continuare gaze prin conducta BalticConnector, care face legatura cu Estonia.

Vineri, Finlanda a anuntat ca a ajuns la un acord pentru inchirierea unei nave de depozitare si regazificare de la compania Excelerate Energy din SUA, pentru a inlocui livrarile Gazprom incepand din ultimul trimestru al acestui an. Nava readuce in faza gazoasa gazul natural lichefiat (GNL) super-racit pentru transport.

Gazprom nu a raspuns imediat solicitarii de a comenta anuntul partii finlandeze privind intreruperea.

Inainte de comunicatul Gasum, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a sustinut ca guvernul rus nu dispune de date detaliate privind contractele Gazprom. „Insa, evident, nu se va livra nimic gratis nimanui”, a adaugat el.

Perspectiva intreruperii livrarilor de gaze a determinat unele companii mari din Finlanda, cum ar fi Neste sau Metsa, sa caute alte surse de energie sau sa se pregateasca pentru adaptarea productiei. Grupul forestier Stora Enso a afirmat ca a inlocuit gazul rusesc cu GNL in toate unitatile, iar concurentul sau UPM a comunicat ca foloseste gaze livrate de furnizori occidentali prin conducta BalticConnector, insa se pregateste si pentru eventuale perturbari pe termen scurt.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: