externe

Rusia a taiat gazul pentru Finlanda dupa ce i-a sistat si furnizarea de electricitate. Helsinki: „Ne-am pregatit cu grija pentru aceasta situatie”

Compania de stat rusa Gazprom a anuntat vineri ca sisteaza incepand de sambata furnizarea de gaze catre Finlanda, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Partea rusa a luat decizia dupa ce firma de vanzare angro a gazelor Gasum, detinuta de statul finlandez, a refuzat sa achite gazele in ruble, asa cum pretinde Moscova.

Gazprom Export a cerut tuturor tarilor europene plata in ruble ca reactie la sanctiunile impuse Rusiei dupa invadarea Ucrainei.

Majoritatea contractelor de export-import al gazelor sunt incheiate in euro sau dolari, iar Rusia a intrerupt inca din aprilie livrarile catre Bulgaria si Polonia, tari care au refuzat sa accepte noile conditii de plata.

Finlanda importa din Rusia cea mai mare parte din gaze, insa acestea au o pondere de doar aproximativ 5% in consumul de energie.

„Este foarte regretabil ca livrarile de gaze conform contractului nostru de furnizare urmeaza sa fie intrerupte”, a declarat directorul general al Gasum, Mika Wiljanen. „Cu toate acestea, ne-am pregatit cu grija pentru aceasta situatie si am luat masuri ca sa nu existe perturbari in reteaua de transport al gazelor; ne vom putea alimenta cu gaze toti clientii in urmatoarele luni”, a aratat el intr-un comunicat.

Gazprom va intrerupe fluxul de gaze sambata la ora 04.00 GMT.

Citeste si: Rusia taie furnizarea de electricitate catre Finlanda pentru a o intimida. Helsinki raspunde: „Ne putem descurca”

Gasum, care avertizase de miercuri ca ar putea ramane fara gaze rusesti, a afirmat ca clientii finlandezi vor primi in continuare gaze prin conducta BalticConnector, care face legatura cu Estonia.

Vineri, Finlanda a anuntat ca a ajuns la un acord pentru inchirierea unei nave de depozitare si regazificare de la compania Excelerate Energy din SUA, pentru a inlocui livrarile Gazprom incepand din ultimul trimestru al acestui an. Nava readuce in faza gazoasa gazul natural lichefiat (GNL) super-racit pentru transport.

Gazprom nu a raspuns imediat solicitarii de a comenta anuntul partii finlandeze privind intreruperea.

Inainte de comunicatul Gasum, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a sustinut ca guvernul rus nu dispune de date detaliate privind contractele Gazprom. „Insa, evident, nu se va livra nimic gratis nimanui”, a adaugat el.

Perspectiva intreruperii livrarilor de gaze a determinat unele companii mari din Finlanda, cum ar fi Neste sau Metsa, sa caute alte surse de energie sau sa se pregateasca pentru adaptarea productiei. Grupul forestier Stora Enso a afirmat ca a inlocuit gazul rusesc cu GNL in toate unitatile, iar concurentul sau UPM a comunicat ca foloseste gaze livrate de furnizori occidentali prin conducta BalticConnector, insa se pregateste si pentru eventuale perturbari pe termen scurt.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de Israel: „Sambata am folosit doar arme vechi”

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de fortele israeliene,…

4 ore ago

Un fugar american a fost prins in Piata Sf. Petru din Roma. Avea la el trei cutite lungi

Politia italiana l-a arestat, saptamana trecuta, pe „cel mai cautat” fugar american. Barbatul a fost…

5 ore ago

Sportivii romani vor merge la Paris cu aeronava „Nadia Comaneci”

Aeronava  Tarom care va transporta sportivii romani la Jocurile Olimpice de la Paris poarta numele…

4 ore ago

Doua fete de 6 si 11 ani au fost injunghiate in Franta. Suspectul a fost arestat

Un barbat a fost arestat dupa ce doua fete in varsta de sase si 11…

4 ore ago

Un lider regional al partidului german de extrema-dreapta AfD, trimis in judecata pentru utilizarea „cu buna stiinta” a unui slogan nazist intr-un discurs

Un lider regional al partidului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost trimis…

4 ore ago

Specialistii evalueaza daunele aduse operelor de arta salvate din incendiul de la Bursa de Valori din Copenhaga. Fatada cladirii s-a prabusit

Conservatorii de opere de arta evalueaza daunele aduse picturilor vechi de secole recuperate in urma…

4 ore ago