Rusia a taiat, vineri noapte, electricitatea pentru Finlanda. Moscova: „Finlanda si Suedia nu au motive reale sa adere la NATO”

externe

Rusia a sistat vineri noaptea exportul de energie electrica pentru Finlanda, a anuntat sambata operatorul retelei nationale finlandeze, conform AFP, citata de Agerpres.

RAO Nordic, compania rusa care opereaza livrarea de energie catre Finlanda, comunicase de vineri intentia de a intrerupe furnizarea la miezul noptii, pe motiv ca ar exista restante la plata.

Finlanda urmeaza sa isi anunte probabil oficial candidatura la NATO, un pas care a determinat deja Moscova sa lanseze avertismente privind reactia Rusiei.

De asemenea, Moscova va lua masuri de precautie corespunzatoare daca NATO desfasoara forte si infrastructuri nucleare mai aproape de frontierele Rusiei, a declarat sambata viceministrul rus de externe Aleksandr Grusko.

Agentiile de presa ruse, preluate de Reuters, citeaza avertismentul lui Grusko: „Va fi necesar sa reactionam (…) luand masuri de precautie adecvate care sa asigure viabilitatea descurajarii”.

Oficialul a sustinut ca Rusia nu are intentii ostile fata de Finlanda si Suedia si nu considera ca exista motive „reale” pentru aderarea acestor tari la NATO.

El a reluat si declaratia anterioara a Kremlinului, conform careia reactia Rusiei la o eventuala extindere a NATO va depinde de apropierea fortelor militare aliate si de infrastructurile desfasurat.

Reuters arata ca intentia Finlandei de a adera la NATO, anuntata joi, si probabilitatea ca Suedia sa faca acelasi pas ar extinde Alianta Nord-Atlantica – exact ceea ce presedintele rus Vladimir Putin a incercat sa impiedice, prin invadarea Ucrainei.

Mai mult despre: ,

Comentarii: