Rusia a utilizat avioane stealth Su-57 in Ucraina, insa cu mare frica pentru a nu fi doborate. Avioanele au zburat in afara razei de actiune a rachetelor ucrainene

externe

O flota de patru avioane de lupta invizibile Su-57 a atacat coordonat sistemele de aparare aeriana ucrainene, anunta agentia de presa rusa TASS.

„Fortele aeriene ruse au desfasurat o campanie de identificare si atac a retelei de aparare aeriana ucrainene cu o flota de patru avioane de vanatoare stealth Su-57. Aceste avioane de vanatoare se combina intr-o retea informationala unificata, capabila sa comunice, sa transmita in timp real date de pozitionare si parametrii tintelor”, a sustinut TASS, citand o sursa anonima din cadrul fortelor aeriene ruse.

Aceasta sursa a adaugat ca integrarea Su-57 in spatiul informational de lupta unificat a crescut semnificativ eficienta loviturilor la tinta.

Ministerele rus si ucrainean al apararii nu au comentat acest raport.

Este prima data cand presa de stat rusa vosrbeste despre utilizarea avionului de lupta stealth Su-57 in Ucraina. Surse neidentificate din industria de aparare rusa au declarat anterior ca avionul de lupta Su-57 a inceput sa lupte in Ucraina la aproximativ 2-3 saptamani dupa ce a inceput „operatiunea militara speciala”.

In timpul acestor lupte, Su-57 a operat in afara razei de actiune a sistemelor de aparare aeriana inamice si a folosit o varietate de rachete pentru a lovi tinte pe teritoriul ucrainean.

Expertii militari americani sunt de parere ca desfasurarea Su-57 pentru campania militara din Ucraina este in concordanta cu activitatile fortelor aeriene rusesti. Acest avion de vanatoare invizibil poate transporta o varietate de rachete cu raza lunga de actiune, capabile sa loveasca multe tinte din adancul teritoriului inamic de la o distanta mare.

Operarea in afara razei de actiune a fortelor de aparare aeriana inamice va limita riscul ca cel mai modern model de avion de lupta al Rusiei sa fie doborat sau sa se prabuseasca din cauza unor probleme tehnice.

In cazul misiunilor aer-aer, operarea in afara spatiului aerian al Ucrainei nu reprezinta un mare paricol pentru Su-57. Racheta de baza R-77-1 ghidata activ prin radar de pe Su-35S are o raza de actiune de 110 km, in timp ce varianta modernizata K-77M testata pe Su-57 are o raza de actiune dubla.

Su-57 poate transporta, de asemenea, rachete cu raza lunga de actiune Izdeliye 810. Performantele rachetei Izdeliye 810 nu au fost anuntate, dar modelul original R-37M poate distruge tinte de la o distanta de 200 km.

Fortele aeriene rusesti par sa testeze, de asemenea, o varietate de arme dezvoltate special pentru acest avion de lupta invizibil. Printre acestea se numara racheta de croaziera Kh-59MK2, specializata in distrugerea tintelor mici  de la o distanta de 290 km, racheta anti-radar Kh-58UShK, care poate fi plasata in fuselaj si Kh-38M.

Comentarii: