Rusia, acuzata ca ar fi trimis pe front drept „voluntari” prizonieri de razboi ucraineni, sfidand Conventiile de la Geneva

externe

prizonieri de razboi, ucraina, voluntari, rusia, Conventiile de la Geneva

Un grup de fosti militari ucraineni, inclusiv prizonieri de razboi, s-ar fi „oferit voluntari” sa lupte pe front pentru Rusia, afirma agentia de stiri de stat RIA Novosti de la Moscova, in ceea ce observatorii independenti considera a fi o flagranta incalcare a dreptului international.

Agentia a publicat saptamana aceasta o inregistrare video care arata cateva zeci de barbati despre care a spus ca sunt ucraineni purtand uniforme de lupta si tinand in mana pusti in timp ce depun un juramant in favoarea Rusiei in cadrul unei ceremonii. Dimensiunea completa a unitatii nu este clara, anunta CNN.

Potrivit RIA Novosti, barbatii sunt „voluntari”. Agentia sustine ca barbatii sunt membri a ceea ce a numit „primul batalion de fosti soldati ai fortelor armate ucrainene – un batalion de voluntari numit dupa Bogdan Hmelnitki”. Acesta a fost un comandant militar al cazacilor ucraineni din secolul al XVII-lea.

In octombrie, batalionul a devenit parte a unei formatiuni tactice de lupta operationala ruseasca numita Cascade, potrivit agentiei de stiri.

RIA a relatat ca batalionul a fost format „din prizonieri de razboi ai trupelor ucrainene” din autoproclamata Republica Populara Donetk (RPD), in regiunea ucraineana ocupata din estul tarii, Donetk.

Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW), cu sediul la Washington, a afirmat la sfarsitul lunii octombrie, citand mass-media de stat ruse, ca Rusia a „recrutat” de fapt 70 de prizonieri de razboi ucraineni din diferite colonii penitenciare.

Constrangerea prizonierilor de razboi pentru a servi in fortele rusesti ar fi o incalcare a Conventiilor de la Geneva din 1949, care au fost adoptate de toate natiunile, potrivit Crucii Rosii Internationale.

„Autoritatile ruse au constrans probabil prizonierii de razboi ucraineni sa se alature unei formatiuni de ‘voluntari’ care va lupta in Ucraina, ceea ce ar constitui o incalcare evidenta a Conventiei de la Geneva privind prizonierii de razboi”, a declarat ISW.

Rusia si Ucraina raman blocate intr-un sir de lupte statice, in timp ce razboiul intra in cea de-a treia iarna, fara ca fortele niciuneia dintre cele doua tari sa isi stabileasca avantajul.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: