Rusia ameninta nuclear via Kaliningrad, puternic semnal transmis Suediei si Finlandei. Ce e exclava rusa, din mijlocul UE, si de ce e importanta

analize

Federatia Rusa a trimis un mesaj de amenintare catre statele europene dupa ce a anuntat ca a facut o simulare de atac nuclear din exclava Kaliningrad, care este provincie rusa, dar separata de restul teritoriului si gasindu-se chiar intre mai multe state membre ale Uniunii Europene.

Ministerul Apararii de la Moscova a anuntat ca a realizat ‚‚atacuri simulate electronic’’ la granita Kaliningradului cu Polonia si Lituania, scrie The Moscow Times.

Trupele rusesti au exersat multiple variante in care se realizeaza atacuri asupra unor tinte precum sisteme de rachete, aparari fortificate, campuri aeriene sau posturi de comanda, se anunta in acelasi comunicat.

Unitatile rusesti implicate in exercitiu, adica mai mult de 100 de oameni, au simulat ‚‚actiuni in conditii de radiatie si contaminare chimica’’.

Aceasta simulare vine in conditiile in care Rusia a pus fortele nucleare in stare de alerta, iar atat presa regimului de la Moscova cat si diversi politicieni rusi au amenintat Occidentul cu folosirea armei nucleare.

Aceste gesturi vin in contextul razboiului din Ucraina, tara care a fost invadata de Rusia si care este ajutata de statele UE si NATO sa faca fata agresiunii statului de la Moscova.

Ce este Kaliningrad?

Regiunea Kaliningrad face parte din Federatia Rusa si este locuita in prezent majoritar de etnici rusi, dar ea este total separata de restul teritoriului celei mai mari tari din lume. Pentru a ajunge la ea, rusii de pe teritoriul principal trebuie sa ajunga aici pe mare sau sa treaca prin cel putin 2 tari.

In ciuda dimensiunii sale relativ reduse, de 15.000 de kilometri patrati, Kaliningrad este extrem de importanta pentru ca e plasata chiar in zona centrala a Marii Baltice.

Regiunea, parte din Prusia de Est, a fost timp de aproape 1.000 de ani dominata de germani, facand parte din Statul Cavalerilor Teutoni, din Ducatul Prusiei, apoi din Regatul Prusiei. Timp de aproape 200 de ani, din 1466 pana 1656, regiunea, care se numea Prusia de Est, a tinut de regatul Poloniei, dar cu o larga autonomie. Ulterior s-a unit cu regiunea Brandenburg in regatul Prusiei.

Statele rusesti nu au avut o prezenta politica aici pana la razboaiele cu Frederic cel Mare, cand regiunea care e acum Kaliningrad a fost incorporata in Imperiul Rus intre 1758 si 1763, fiind retrocedata apoi.

Marele filosof iluminist german Immanuel Kant a trait aici, in Koninsberg, numele german al Kaliningrad, in acea perioada.

Reintoarsa la Prusia, regiunea a devenit apoi parte a Germaniei dupa unificarea din secolul XIX.

Parte din Prusia de Est / Kaliningrad a devenit parte a Uniunii Sovietice abia dupa al Doilea Razboi Mondial, ca urmare a infrangerii Germaniei, in ciuda faptului ca motivele istorice pentru a o revendica erau unele extrem de subtire. Populatia nemteasca si poloneza de acolo a fost expulzata, iar in locul sau au fost aduse alte nationalitati, in special rusi, care pana atunci fusesera extrem de putini in acel loc. Ea a ramas in componenta Rusiei si dupa destramarea Uniunii Sovietice din 1991. Iar Rusia isi pastreaza aici cea mai mare parte din flota baltica si importante efective militare.

De ce ameninta Rusia de aici?

Motivul pentru care Rusia transmite semnale amenintatoare de aici este unul strategic. Regiunea are granita cu Polonia si Lituania, doua dintre statele care au sprijinit enorm Ucraina pentru a face fata agresiunii rusesti. De altfel, exercitiile au fost indreptate spre cele doua state.

In al doilea rand, posibilitatea plasarii de arme nucleare in Kaliningrad ar afecta balanta strategica cu NATO, aducand intre granitele sale arme de distrugere in masa, ba chiar mult mai aproape de principalele tari europene, Germania si Franta.

Nu in ultimul rand, amenintarea poate fi vazut ca un puternic semnal transmis Suediei si Finlandei, state aflate de cealalta parte a Marii Baltice, prima chiar foarte aproape de Kaliningrad, in contextul in care acestea sunt aproape de aderarea la NATO.

Foarte probabila aderare a celor doua ar transforma Marea Baltica, de facto, intr-un ‚‚lac NATO’’, in conditiile in care singurele bucati de litoral non-NATO ar fi Kaliningrad si Golful Finic, adica mica iesire la mare a orasului Sankt-Petersburg.

Exercitiile de tipul celor mentionate mai sus au rolul de a intimida statele mentionate si a le face sa-si reduca ajutorul pentru Ucraina, iar in cazul Suediei si Finlandei, sa-si reconsidere dorinta de a adera la Alianta Nord-Atlantica.

Mutarea efectiva a unor arme nucleare acolo, de la care Rusia s-a abtinut in virtutea unor tratate, ar afecta serios balanta de securitate si probabil ar duce la miscari de raspuns din partea NATO.

Pe de alta parte, statele NATO nu se arata intimidate de amenintarea nucleara, iar sprijinul lor pentru Ucraina a continuat sa creasca in ultimele peste 70 de zile de la inceputul invaziei rusesti.

Mai mult despre:

Comentarii: