externe

Rusia ameninta SUA cu razboiul dupa anuntul ca trimite in Ucraina eficientele rachete HIMARS: „Toarna intentionat gaz pe foc”

Kremlinul a acuzat miercuri Washingtonul ca „toarna gaz pe foc”, dupa anuntul livrarii de sisteme de rachete americane catre Kiev pentru a respinge ofensiva rusa in Ucraina, relateaza France Presse si Reuters, citate de Agerpres.

„Linia SUA este de a lupta impotriva Rusiei pana la ultimul ucrainean. Asemenea livrari nu incurajeaza conducerea ucraineana sa doreasca relansarea negocierilor de pace”, a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov.

„Statele Unite toarna in mod deliberat gaz pe foc”, a subliniat el.

Negocierile de pace dintre Kiev si Moscova stagneaza de la sfarsitul lunii martie, cand Rusia si-a retras trupele din jurul Kievului si a anuntat ca isi va concentra eforturile in estul Ucrainei.

Presedintele american Joe Biden a scris marti intr-un articol pentru The New York Times ca tara sa „va furniza ucrainenilor sisteme cele mai avansate si munitii care sa le permita sa loveasca cu mai multa precizie obiective cheie de pe campul de lupta din Ucraina”.

Potrivit unui inalt responsabil al Casei Albe, acestea sunt sisteme Himars (High Mobility Artillery Rocket System), lansatoare de rachete multiple montate pe vehicule blindate usoare, cu o raza de actiune de aproximativ 80 de kilometri. Nu a fost specificata nicio data de livrare.

Miercuri, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a sugerat ca aceste livrari ar putea creste riscul unei confruntari directe intre Washington si Moscova.

„Toate livrarile de arme, care continua si cresc, maresc riscurile unei astfel de evolutii”, a declarat el, citat de agentia de presa RIA Novosti, preluata de AFP.

Printre altele, purtatorul de cuvant al Kremlinului a afirmat miercuri ca Rusia ia masuri pentru „a minimiza” impactul embargoului asupra petrolului rus, decis de Uniunea Europeana pentru a pedepsi Moscova pentru ofensiva ei in Ucraina.

„Aceste sanctiuni vor avea un impact negativ pentru Europa, pentru noi si pentru intreaga piata globala a energiei. Dar exista o reorientare (a economiei ruse) care ne va permite sa minimizam consecintele negative”, a declarat reporterilor purtatorul de cuvant al Kremlinului Dmitri Peskov.

Moscova si-ar putea redirectiona exporturile pentru a limita propriile pierderi, a explicat el.

„Suntem potential in pragul unei crize alimentare foarte profunde legate de introducerea de restrictii ilegale impotriva noastra si de actiunile autoritatilor ucrainene care au minat caile spre Marea Neagra si nu trimit cereale de acolo in ciuda faptului ca Rusia nu impiedica in niciun fel”, a mai declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului Dmitri Peskov reporterilor miercuri in conferinta telefonica, citat de Reuters.

Printre altele, el a mai spus ca Rusia nu exclude o intalnire intre presedintele Vladimir Putin si omologul sau ucrainean Volodimir Zelenski, dar ca orice astfel de discutii trebuie pregatite in prealabil.

Munca la un document de pace cu Ucraina s-a oprit demult si nu a repornit, a spus Peskov.

Potrivit lui Peskov, oamenii din regiunile ucrainene ocupate de rusi Herson, Zaporojie si Donbas trebuie sa decida propriul viitoar si Kremlinul nu se indoieste ca ei vor lua „cea mai buna decizie”. Ucraina a declarat anterior ca anexarea acestor regiuni de catre Rusia ar pune capat discutiilor de pace intre cele doua parti, aminteste Reuters.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Candidatul republican Mark Robinson, sustinut de Trump pentru postul de guvernator in Carolina de Nord, afirma ca tehnologia de televiziune „vine de la Satana”

In timpul unui discurs tinut in fata membrilor Partidului Republican din Lee County, Florida, Mark…

42 de minute ago

Un jandarm din Bihor, lovit de un individ cu o doza de bere in cap, va primi de la acesta daune morale in valoare de 5.000 de euro

Un barbat din Butani, judetul Bihor, a fost condamnat la inchisoare cu suspendare si la…

O oră ago

Apararea UE este o prioritate chiar si pentru eurosceptici. Rezultatele surprinzatoare ale unui sondaj pan-european

Aproape jumatate dintre europeni sunt de acord ca Bruxelles-ul ar trebui sa isi perfectioneze strategia…

O oră ago

Serviciile secrete din Cehia au demascat o retea finantata de Moscova, care descuraja tarile UE sa sprijine Ucraina

Serviciile de informatii cehe au demascat o retea finantata de Moscova care raspandea propaganda rusa…

2 ore ago