Rusia anunta masuri de „NEUTRALIZARE a amenintarilor” din Romania si Polonia

externe

Rusia se vede obligata sa-si consolideze capacitatile de aparare in contextul intaririi potentialului NATO la frontiera sa estica si ca urmare a implementarii sistemului de aparare antiracheta american in Europa, a declarat miercuri, intr-un interviu acordat agentiei de presa Interfax, ministrul adjunct de externe rus, Aleksei Meskov.

‘Activitatea militara fara precedent si intarirea potentialului militar al blocului nord-atlantic in apropierea frontierelor ruse, crearea segmentului european al sistemului global de aparare antiracheta al SUA, ne obliga in mod inevitabil sa luam masuri suplimentare pentru cresterea capacitatilor noastre de aparare’, a insistat inaltul diplomat rus in interviu. ‘Speram ca ratiunea va prevala in cele din urma la nivelul Aliantei si ca aceasta va avea suficienta vointa politica de a renunta la escaladarea (…) tensiunilor si la schemele de confruntare pentru a-si asigura securitatea in detrimentul altora’, a adaugat el, citat de Agerpres.

Intrebat daca Romania — care gazduieste pe teritoriul sau o baza cu elemente Aegis ale sistemului de aparare antiracheta al SUA — va deveni tinta pentru rachetele rusesti si daca si Polonia ar putea deveni o tinta, Aleksei Meskov a raspuns: ‘Intrarea in functiune a tuturor acestor noi elemente ale sistemului antiracheta ne obliga sa reflectam la necesitatea adoptarii unor masuri de raspuns pentru neutralizarea amenintarilor la adresa securitatii noastre nationale’.

Meskov a reiterat pozitia Moscovei potrivit careia continuarea implementarii sistemului de aparare antiracheta SUA/NATO in Europa va avea consecinte negative pe termen lung in zona euroatlantica si creeaza riscuri sistemice pentru stabilitatea strategica.

Aflat in vizita in Grecia, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat la 28 mai Romania si Polonia ca s-ar putea afla in raza de actiune a rachetelor ruse, deoarece gazduiesc elemente ale scutului antiracheta american pe care Moscova il considera o amenintare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: