Rusia ar vrea sa construiasca statiuni turistice de lux in valoare de zeci de miliarde de euro in orasele ucrainene devastate. „Monte Carlo” la Mariupol

externe

Statiune Azov

Rusia planuieste sa construiasca cel putin 12 statiuni turistice de lux in sudul Ucrainei ocupate pana in 2040, potrivit unui ziar rusesc care citeaza oficiali de la Kremlin si documente oficiale, informeaza iNews.

Masterplanul publicat de Komsomolskaia Pravda arata o harta detaliata si un proiect pentru o „Mecca a statiunilor” in ceea ce sunt acum orase devastate si zone de razboi active.

Moscova a conceput deja sloganul: „O mare de confort familial”. Acesta vizeaza regiunea Azov, care se intinde pe o mare parte din coasta sudica a Ucrainei, a relatat ziarul, mentionand ca „toate viitoarele statiuni sunt planificate pentru vacantele parintilor cu copii”.

„Planurile grandioase”, care includ noi drumuri importante care sa lege Rusia de teritoriul ocupat, dezvoltarea de noi surse de apa si un program masiv de crestere a sturionilor pentru pescuit, ar putea necesita investitii de 2.700 de miliarde de ruble (peste 30 de miliarde de euro) pana in 2030, sustine ziarul.

Multe dintre statiunile planificate se afla in zone devastate de lupte. „Documentele de strategie” rusesti prevad noi hoteluri, zone naturale si un port de agrement pentru iahturi in orasul de coasta Mariupol. Aproximativ jumatate din oras a fost distrus si zeci de mii de locuitori au fost ucisi in primul an de razboi.

De asemenea, Rusia ar planui noi constructii majore in Crimeea, pe care o ocupa din 2014, in ciuda faptului ca peninsula este atacata frecvent de drone si rachete ucrainene.

Statiunile planificate ar putea gazdui pana la 16 milioane de turisti pe an, potrivit zoarului, si vor incerca sa atraga potentiali vizitatori din tari precum Kazahstan si Belarus, precum si din Rusia.

Ministerul ucrainean de Externe nu a comentat aceste informartii si nici Kremlinul nu a facut inca niciun comentariu oficial.

Autoritatile ruse au informat anterior, in martie, oficialii din teritoriile ocupate despre planurile de dezvoltare a unei noi infrastructuri turistice, potrivit retelei media finantate de SUA, Radio Europa Libera.

Evhen Balitki, administratorul numit de Rusia pentru Zaporojie, a anuntat planurile pentru „un nou complex turistic … proiectul implica construirea a peste 100 de hoteluri” intr-o postare pe aplicatia de mesagerie Telegram.

Autoritatile de ocupatie rusesti din regiunea sudica Herson au anuntat, de asemenea, planuri de dezvoltare de noi statiuni turistice si infrastructura.

Aproximativ cinci milioane de turisti vizitau coasta sudica in fiecare an inainte de razboi, potrivit lui Oleksandr Fainin, un fost oficial ucrainean din domeniul turismului.

Rusia a continuat sa-si incurajeze cetatenii sa isi petreaca vacanta in Crimeea, in ciuda intensitatii tot mai mari a luptelor din peninsula ocupata si din jurul acesteia. Operatorii de turism au redus tarifele si ofera turistilor stimulente pentru a o vizita.

Dupa lovitura ucraineana asupra podului Kerci, care leaga Rusia de Crimeea, in iulie anul trecut, seful companiei de turism Laspi din Crimeea a insistat ca destinatia este sigura. „Ii convingem pe turisti sa nu ia decizii bazate pe emotii”, a declarat Elena Bazhenova. „Speram ca situatia se va normaliza in zilele urmatoare. De fapt, avem un mediu cu adevarat sigur in peninsula, in special in sud”.

Anton Barbasin, directorul editorial al revistei ruse de analiza politica Riddle, si-a exprimat indoielile cu privire la faptul ca acest plan va fi dus la bun sfarsit.

„Rusia anuntase ca va ridica statiuni turistice uriase ca acestea in Caucaz, dar s-au dovedit a fi doar vorbe”, a spus el, referindu-se la un plan anterior pentru regiunea Asiei Centrale care nu a fost niciodata realizata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: