Rusia, atac masiv cibernetic impotriva Ucrainei dupa blocarea negocierilor: „Temeti-va si asteptati-va la ce e mai rau”

externe

Ucraina a fost lovita vineri de un atac cibernetic masiv, avertizandu-si cetatenii sa „se astepte la ce este mai rau”. Rusia, care a adunat peste 100.000 de soldati la granita cu Ucraina, a difuzat vineri imagini cu mai multe forte desfasurate in cadrul unui exercitiu.

Evolutiile au survenit dupa ce nu s-a ajuns la niciun progres in cadrul intalnirilor dintre Rusia si statele occidentale, care se tem ca Moscova ar putea lansa un nou atac asupra unei tari pe care a invadat-o in 2014.

„Bataile tobelor de razboi suna puternic”, a declarat un diplomat american de rang inalt pentru Reuters.

Rusia neaga planurile de a ataca Ucraina, dar spune ca ar putea intreprinde actiuni militare nespecificate daca nu sunt indeplinite cererile, inclusiv o promisiune a aliantei NATO de a nu admite niciodata Kievul.

Rusia a declansat vineri mari miscari de trupe. Imagini ale Ministerului Apararii publicate de agentia de stiri RIA au aratat numeroase vehicule blindate si alte echipamente militare incarcate in trenuri in Districtul Militar de Est.

„Aceasta este probabil o acoperire pentru unitatile care sunt mutate spre Ucraina”, a declarat Rob Lee, analist militar si membru al Institutului de Cercetare a Politicii Externe cu sediul in SUA.

Miscarile au indicat ca Rusia nu are nicio intentie de a reduce tensiunile din Ucraina, dupa ce s-a folosit de acumularea de trupe pentru a forta Occidentul sa se aseze la masa negocierilor si pentru a impune cereri radicale de „garantii de securitate” – ale caror elemente cheie au fost descrise de Statele Unite ca fiind nefinalizate.

Autoritatile ucrainene au anuntat vineri ca au fost tinta un atac cibernetic de proportii, care a afectat organismele guvernamentale, inclusiv Ministerul Afacerilor Externe, cabinetul de ministri si Consiliul de Securitate si Aparare.

„Ucraina! Toate datele de pe computer sunt distruse, este imposibil sa le restabiliti. Toate informatiile despre voi au devenit publice, temeti-va si asteptati-va la ce e mai rau. Acest lucru este pentru trecutul, prezentul si viitorul vostru”, spunea un mesaj vizibil pe site-urile guvernamentale piratate, scris in ucraineana, rusa si poloneza.

Purtatorul de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe a declarat pentru Reuters ca este prea devreme pentru a spune cine ar putea fi in spatele atacului, dar a precizat ca Rusia a fost in spatele unor lovituri similare in trecut.

Rusia nu a comentat imediat, dar a negat anterior ca s-ar afla in spatele atacurilor cibernetice asupra Ucrainei.

Cel mai inalt diplomat al Uniunii Europene a condamnat atacul. „Ne vom mobiliza toate resursele pentru a ajuta Ucraina sa faca fata acestui atac cibernetic. Din pacate, stiam ca se poate intampla”, a declarat Josep Borrell reporterilor in cadrul unei reuniuni a ministrilor de externe ai UE in orasul Brest din vestul Frantei.

„Este dificil de spus (cine se afla in spatele acestuia). Nu pot invinui pe nimeni, deoarece nu am nicio dovada, dar ne putem imagina.”

Statele Unite au avertizat joi ca amenintarea unei invazii militare rusesti este ridicata. Rusia a negat in mod constant acest lucru.

Moscova a declarat ca dialogul continua, dar ca se loveste de un punct mort, in timp ce incearca sa convinga Occidentul sa interzica Ucrainei sa adere la NATO.

Statele Unite si NATO au respins aceste cereri, dar au declarat ca sunt dispuse sa discute despre controlul armelor, desfasurarea de rachete, masuri de consolidare a increderii si limitarea exercitiilor militare.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri ca Moscova asteapta un raspuns scris punct cu punct la propunerile sale.

Mai mult despre:

Comentarii: