Categories: actualitate

Rusia ataca cu furie capitala Ucrainei. Rachete la primele ore ale diminetii, Zelenski anunta ca trupele Rusiei au fost oprite

Doua explozii puternice au rasunat in zorii zilei de vineri in centrul Kievului, la o zi dupa inceputul invaziei ruse in Ucraina, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca Rusia a reluat atacurile cu racheta in zorii zilei de vineri, la ora locala 04.00, dar ca trupele ruse au fost oprite din avansul lor in majoritatea directiilor, relateaza Reuters.

Intr-un discurs televizat, Zelenski a spus ca atacurile ruse au avut tinte atat militare, cat si civile.

Intr-o postare pe contul de Facebook, fortele terestre ucrainene au precizat ca Kievul este vizat de „tiruri de racheta”, precizand ca au distrus in zbor doua din aceste rachete.

Armata a publicat un scurt video de amatori care arata un bloc de apartamente in flacari.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat ca trei persoane au fost ranite, dintre care una grav, de resturile de rachete cazute intr-un cartier rezidential din sud-estul capitalei.

Intr-o fotografie publicata de Kliciko se vad doi pompieri pregatindu-se sa intervina in fata unui imobil puternic avariat si din care iese fum.

Un consilier al ministrului de Interne ucrainean a scris ca fortele ucrainene au reusit sa doboare un avion rus, potrivit DPA.

Avansul fortelor ruse ridica temeri de un asalt si de o inmultire a atacurilor tintite asupra capitalei si asupra unor instalatii strategice si guvernamentale.

Joi, aeroportul militar Antonov din Gostomel, aflat la portile Kievului, a fost tinta unui atac al fortelor aeropurtate ruse sosite cu elicoptere, care s-au ciocnit cu unitati ale armatei ucrainene.

Aeroportul din Gostomel se afla la marginea de nord a Kievului, iar aceste lupte au avut loc la cea mai mica distanta de capitala in prima zi a atacului rusesc.

In noaptea de joi spre vineri, presedintele Volodimir Zelenski a avertizat asupra prezentei la Kiev a unor „grupuri de sabotori rusi” si a facut apel la locuitori sa dea dovada de vigilenta si sa respecte interdictia de circulatie intrata in vigoare.

El a mai spus ca 137 de soldati ucraineni au fost ucisi in prima zi.

In afara de Kiev, Ministerul Apararii ucrainean a semnalat de asemenea vineri un tir de racheta rus la primele ore ale diminetii asupra unui post de frontiera in regiunea Zaporojia, un atac care, conform sursei citate, a facut morti si raniti.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

4 ore ago

„Rusia nu are planuri de a cuceri Harkovul”, sustine Putin: „Vrem sa cream o zona tampon pentru a proteja Belgorodul”

Rusia nu intentioneaza, acum, sa cucereasca Harkovul din nord-estul Ucrainei, a declarat vineri presedintele rus…

2 ore ago

„Cel mai mare ochi de pe cer”: Marea Britanie a inceput lucrarile la cel mai mare telescop din lume, acesta va putea cauta planete locuibile – Video

Marea Britanie este pregatita sa construiasca cel mai mare telescop optic terestru din lume: Extremely…

2 ore ago

AUR se lauda cu faptul ca procurorii DNA i-ar fi deschis dosar penal lui Nicusor Dan: „S-a inceput urmarirea penala in urma plangerii noastre”

Mihai Enache, candidatul AUR la Primaria Capitalei, a afirmat vineri ca procurorii DNA au inceput…

O oră ago

Un val de „caldura imposibila” a lovit Filipine in aprilie. Oamenii de stiinta avertizeaza ca urmeaza si mai rau

Valul de caldura record care a parjolit Filipinele in aprilie ar fi fost imposibil fara…

2 ore ago