RUSIA ataca din nou Romania: „Nu am uitat de partea cui a LUPTAT in Al Doilea Razboi Mondial”

news

Ministerul de Externe al Federatiei Ruse isi exprima ingrijorarea fata de incercari din Romania de a retusa sau a rescrie istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial, indeosebi prin folosirea unei retorici cu pronuntat caracter antirusesc, a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit paginii web a MAE rus, citate de Agerpres.

Intr-o conferinta de presa care a avut loc joi, la Moscova, ea a vorbit despre o expozitie organizata recent la Bucuresti, avand ca tema deportarea sasilor din Transilvania in URSS in 1945, in contextul in care pe plan international se comemora Ziua Holocaustului, marcata si la Bucuresti ‘prin evenimente destul de modeste’, conform aprecierilor Mariei Zaharova.

In schimb, expozitia despre deportarea etnicilor germani in URSS a avut, in opinia ei, ‘tonuri fatis antisovietice si antirusesti’, punandu-se accentul pe condamnarea actiunilor ‘crude, inumane’ ale ‘fortelor de ocupatie sovietice’ fata de etnicii germani si lasandu-se in schimb deoparte ‘fapte pe larg cunoscute care dovedesc vina Berlinului si a Bucurestiului in genocidul evreilor si al tiganilor’. Purtatoarea de cuvant a MAE rus a afirmat ca ‘un rol activ in tot acest spectacol’ l-a avut ambasadorul Germaniei in Romania, Werner Hans Lauk, potrivit paginii oficiale a MAE rus www.mid.ru.

‘La ceremonia de deschidere a expozitiei (despre deportarea sasilor) nu s-a auzit niciun fel de condamnare a Holocaustului, niciun cuvant de compasiune pentru evreii romani. A fost dat uitarii adevarul istoric potrivit caruia listele cu germani care urmau sa fie exilati din Romania postbelica au fost intocmite chiar de administratia romaneasca’, a declarat purtatoarea de cuvant a MAE rus.

In acest mod, a spus Zaharova, Bucurestiul si-a asigurat reducerea comunitatii de sasi si totodata a comunitatii maghiare in Transilvania in favoarea populatiei romanesti.

‘Cine, daca nu in primul rand presedintele Romaniei, etnicul german Klaus Iohannis, ar trebui sa cunoasca aceste pagini din istoria recenta a tarii sale’, a intrebat retoric Maria Zaharova, potrivit paginii web a MAE rus.

In final, ea a adaugat ca, in aceste zile cand este marcata capitularea nazistilor la Stalingrad, Rusia nu a uitat de partea cui a luptat armata romana in acele zile.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: