externe

Rusia avertizeaza ca donarea de avioane de lupta F 16 Ucrainei va duce la escaladarea conflictului

Rusia a condamnat luni decizia Danemarcei si a Regatului Tarilor de Jos de a dona Ucrainei avioane de lupta F-16, avertizand ca aceasta actiune va escalada conflictul, informeaza Reuters, preluata de Agerpres.

Duminica, Danemarca si Olanda au anuntat ca vor furniza aparate F-16 Ucrainei, primele sase urmand sa fie livrate in jurul Anului Nou.

„Faptul ca Danemarca a decis acum sa doneze 19 avioane F-16 Ucrainei duce la escaladarea conflictului”, a declarat ambasadorul rus Vladimir Barbin intr-un comunicat citat de agentia daneza de presa Ritzau.

„Ascunzandu-se in spatele unei premise ca Ucraina insasi trebuie sa determine conditiile pentru pace, Danemarca incearca cu actiunile si cuvintele ei sa lase Ucraina fara alta optiune decat sa continue confruntarea militara cu Rusia”, a adaugat el.

Potrivit ministrului danez al apararii Jakob Ellemann-Jensen, Ucraina poate folosi avioanele F-16 donate doar in interiorul propriului teritoriu.

„Donam armele cu conditia ca ele sa fie folosite pentru a alunga inamicul de pe teritoriul Ucrainei. Si nu mai departe de atat”, a declarat Ellemann-Jensen luni.

„Acestea sunt conditiile, fie ca este vorba de tancuri, de avioane de lupta sau altceva”, a notat el.

Danemarca va livra 19 avioane in total. Olanda are 42 de F-16 disponibile in total, dar inca nu a decis daca toate vor fi donate.

Duminica, presedintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat ca avioanele vor intari apararea antiaeriana a Ucrainei si vor ajuta la contraofensiva impotriva fortelor ruse.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Georgia sugereaza ca ar putea anula legea „agentilor straini” in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la Washington

Legea „agentilor straini” care a scos sute de mii de oameni pe strazile din Tbilisi,…

8 ore ago

Micile state insulare saluta decizia Tribunalului International pentru Dreptul Marii: Gazele cu efect de sera constituie poluare marina

Tribunalul International pentru Dreptul Marii a decis, marti, ca gazele cu efect de sera constituie…

8 ore ago

Spania isi recheama permanent ambasadorul din Argentina. Presedintele sud-american Milei reactioneaza: „Tampeniile unui socialist arogant”

Spania a anuntat ca isi retrage definitiv ambasadorul din Argentina ca urmare a disputei diplomatice…

8 ore ago

Israelul da inapoi in privinta confiscarii echipamentul de transmisiune live ale Associated Press

Autoritatile israeliene au confiscat marti o camera si echipamentul de transmisiune video ale Associated Press,…

8 ore ago

Site-ul presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat numele constitutional al tarii, revenind la abrevierea MK sau simplu, Macedonia

Site-ul oficial al presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat referintele la numele constitutional al tarii…

8 ore ago