Rusia avertizeaza Romania: „Este un pas periculos”. Vezi reactia Bucurestiului

news

Cresterea numarului trupelor NATO in Europa de Est este un pas periculos fara precedent care incalca acordurile Rusiei cu Alianta, a afirmat joi purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukasevici, comentand disponibilitatea Romaniei de a permite amplasarea de echipamente NATO pe teritoriul sau, scrie agentia oficiala rusa TASS.

„Cresterea prezentei fortelor NATO pe flancul de est, sau, dupa cum spun ei, in ‘tarile din prima linie’, este un pas periculos fara precedent care incalca absolut orice acord la care se poate gandi cineva, iar lucrul cel mai important este ca incalca Actul Fondator NATO-Rusia, in continuare valabil”, a spus Aleksandr Lukasevici.

In opinia sa, documentul mentioneaza ca „partile si-au asumat obligatia sa nu sporeasca excesiv armamentul si echipamentele de lupta, asa-zisele ‘forte substantiale de lupta'”, cu toate ca Rusia a insistat asupra clarificarii acestei formulari. „NATO si Rusia, impreuna cu celelalte state-parti, vor cauta sa consolideze stabilitatea prin dezvoltarea masurilor pentru a preveni orice pericol potential din partea fortelor conventionale in regiunile agreate din Europa, care includ Europa Centrala si de Est”, scrie in Actul Fondator, a adaugat oficialul rus, potrivit emisiei in limba engleza a agentiei TASS.

„Din cauza lipsei de claritate cu privire la acest aspect, daca guvernul Romaniei considera ca este posibila sa sporeasca prezenta NATO pe teritoriul sau, inclusiv prin crearea acestui puternic ‘pumn inarmat’, trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru acest pas si consecintele pentru securitatea regiunii”, a mai afirmat Aleksandr Lukasevici, citat de Agerpres.

„Am subliniat in repetate randuri ca in aceasta situatie trebuie aplicat principiul retinerii mutuale”, a adaugat diplomatul rus. „In cazul in care aceste informatii corespund realitatii, trebuie tinut cont de faptul ca Federatia Rusa isi rezerva dreptul de a avea in vedere acest factor esential in planificarea sa militara”, a mai declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei de la Moscova, incheie TASS.

Guvernul roman a aprobat joi o serie de modificari si completari la Legea nr. 291/ 2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, informeaza Biroul de presa al Executivului.

Victor Ponta: Suntem constienti ca deciziile noastre sunt cele mai bune pentru Romania si partenerii nostri

Premierul Victor Ponta a afirmat, joi seara, intr-o postare pe pagina de socializare, ca deciziile autoritatilor romane sunt cele cele mai bune pentru Romania si partenerii sai, facand referire la o pozitie exprimata de MAE rus.

„Un raspuns foarte foarte foarte clar — DA, suntem constienti ca deciziile noastre sunt cele mai bune pentru Romania si partenerii nostri!!”, a scris premierul pe Twitter, facand referire la o declaratie a purtatorului de cuvant al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukasevici, care avertiza ca, „daca guvernul Romaniei considera ca este posibil sa sporeasca prezenta NATO pe teritoriul sau, (..) trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru acest pas si consecintele pentru securitatea regiunii’.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: