RUSIA si-a bagat coada in razboiul din Siria. Putin: „Oferim sprijin SERIOS, cu echipamente si oameni”

externe

Rusia ofera instructie si suport logistic armatei siriene, a declarat zilele trecute Vladimir Putin, confirmand astfel pentru prima data implicarea Rusiei in razvoiul civil din Siria.

Comentand pe marginea rapoartelor care sustin ca numeroase trupe rusesti au fost dislocate in Siria, presedintele rus a declarat ca deja tara sa a oferit Siriei sprijin militar si logistic. „Oferim deja Siriei un ajutor destul de serios: echipamente, training pentru soldati”, a afirmat Putin. El spune, in schimb, ca discutia despre o interventie militara directa este „pana in acest moment prematura”, dar nu a exclus faptul ca un astfel de pas sa fie luat in calcul in viitorul apropiat.

„Sa facem asta in acest moment este prematur, dar oferim deja Siriei sprijin serios cu echipamente, antrenamente militare si arme. Vrem sa formam un fel de coalitie internationala care sa lupte impotriva terorismului si a miscarilor extremiste”, a declarat Vladimir Putin, potrivit Business Insider. Presedintele rus a mai spus si ca a avut consultari pe aceasta tema cu presedintele Barack Obama.

Rusia a folosit in repetate randuri dreptul sau de veto in Consiliul de Securitate al ONU pentru a-l sprijini pe presedintele sirian Bashar al-Assad pe perioada razboiului civil care dureaza de patru ani si jumatate si in care se presupune ca au murit peste 250 de mii de oameni. Rusia a fost, de asemenea, un furnizor constant de arme catre guvernul Siriei.

russian-troops_3427198b

Speculatiile merg acum si mai departe si vorbesc despre o implicare a Rusiei inclusiv in livrarea de armament de ultima generatie, dar si de piese de schimb pentru utilajele de razboi deja existente, precum si de forta armata bine instruita.

Saptamana trecuta, televiziunea de stat din Siria a publicat imagini care arata un transportor blindat rusesc, BTR-82A, care ia parte la luptele din Siria. De asemenea, pe retelele de socializare circula imagini video in care se aud militari vorbind in limba rusa.

Si tot saptamana trecuta, cotidianul israelian Yedioth Ahronoth scria, citand surse diplomatice occidentale, ca Rusia este pregatita sa trimita mii de trupe in Siria pentru a crea acolo o baza aeriana.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: