Rusia, cel mai mai mare furnizor de petrol al Chinei dupa ce Occidentul a impus sanctiuni. China cumpara la preturi mult reduse petrolul rusesc

money

Rusia si-a mentinut pozitia de cel mai mare furnizor de petrol al Chinei pentru a doua luna consecutiv in iunie, cumparatorii chinezi sporind livrarile la preturi reduse si reducand achizitiile mai scumpe din Arabia Saudita, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Sanctiunile occidentale impuse Rusiei in urma invadarii Ucrainei au determinat multi importatori de petrol sa taie legaturile comerciale cu Moscova, astfel incat preturile spot pentru titeiul rusesc au scazut semnificativ. In februarie, in urma intalnirii dintre oficialii rusi si chinezi, cele doua tari au anuntat ca prietenia lor „nu are limite”.

Datele Administratiei Vamilor din China arata ca importurile de petrol rusesc, inclusiv livrarile prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) si cele pe mare din porturile rusesti, au totalizat 7,29 milioane de tone luna trecuta, un avans de aproape 10% fata de anul trecut.

Totusi, livrarile rusesti de titei in iunie, echivalentul a aproximativ 1,77 milioane de barili pe zi (bpd), sunt sub nivelul record din mai, de aproape doua milioane bpd.

China a importat 5,06 milioane de tone de petrol din Arabia Saudita luna trecuta, sau 1,23 milioane bpd, in scadere de la 1,84 milioane bpd in mai, si cu 30% mai putin decat in iunie 2021.

In primele sase luni din 2022, importurile din Rusia au totalizat 41,3 milioane de tone (1,67 milioane bpd), un avans anual de 4%, in timp ce Arabia Saudita a livrat Chinei 43,3 milioane tone (1,75 milioane bpd) – cu 1% mai putin decat in urma cu un an.

Importurile totale de titei ale Chinei s-au situat in iunie la cel mai redus nivel din ultimii aproape patru ani, din cauza restrictiilor.

Separat, datele oficiale arata ca importurile Chinei de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia au totalizat 520.530 tone in iunie, al doilea cel mai ridicat volum lunar cel putin de la inceputul lui 2021.

In primele sase luni din 2022, importurile de GNL din Rusia au urcat cu aproape 30%, la 2,36 milioane de tone, in timp ce importurile totale ale Chinei de LNG au scazut cu 21%.

De asemenea, datele publicate miercuri arata ca Beijingul a importat luna trecuta 260.000 tone de titei iranian, a patra livrare de petrol din Iran din decembrie.

China a continuat sa cumpere petrol din Iran, in pofida sanctiunilor SUA impuse Teheranului.

Foto: ro.depositphotos.com

Mai mult despre: ,

Comentarii: