Rusia cere furioasa Americii sa nu mai trimita armament in Ucraina: „Este inacceptabil, vor fi consecinte imprevizibile”

externe

Rusia a trimis o nota oficiala Statelor Unite in care cere administratiei Biden sa inceteze trimiterea de arme in Ucraina, a declarat luni ambasadorul rus in Statele Unite, Anatoli Antonov.

Intr-un interviu acordat postului de televiziune de stat in limba rusa Russia-24, Antonov a criticat ultimul pachet de armament de 800 de milioane de dolari al Washingtonului pentru Ucraina.

Presedintele Joe Biden a anuntat ajutorul militar la 21 aprilie, angajandu-se sa trimita Ucrainei artilerie grea, munitie, precum si noi drone tactice Phoenix Ghost dezvoltate de fortele aeriene americane.

Antonov a declarat pentru postul de televiziune ca trimiterea de arme la Kiev „nu contribuie la cautarea unei solutii diplomatice si la reglementarea situatiei”. „Aceasta este o cifra uriasa”, a spus el, citat de Newsweek USA.

Antonov a declarat ca, in nota sa oficiala, Kremlinul a subliniat ca este „inacceptabil” ca SUA sa furnizeze armament Ucrainei. „Am cerut sa se puna capat acestei practici”, a spus diplomatul.

El a acuzat Statele Unite ca „incearca sa ridice si mai mult miza si sa agraveze situatia”.

Biden a dezvaluit ce contine noul pachet de arme intr-un discurs rostit saptamana trecuta din Roosevelt Room de la Casa Alba.

„Ne aflam acum intr-o fereastra critica de timp in care vor pregati terenul pentru urmatoarea faza a acestui razboi”, a spus presedintele, referindu-se la declaratia Rusiei, cu cateva zile inainte, ca ofensiva sa in Ucraina a intrat intr-o noua faza – controlul estului Ucrainei.

Statele Unite si aliatii sai „se misca cat mai repede posibil” pentru a furniza Kievului arme si echipamente suplimentare, a declarat Biden.

Secretarul de presa al Pentagonului, John Kirby, a declarat joi reporterilor ca noile sisteme tactice de avioane fara pilot Phoenix Ghost, fabricate de AEVEX Aerospace, cu sediul in California, vor ajuta Ucraina sa „dea un pumn” armatei ruse. Dronele se potrivesc „foarte bine” nevoilor fortelor armate ucrainene, in timp ce Moscova isi intensifica eforturile in Donbas.

De asemenea, Biden s-a angajat sa trimita la Kiev zeci de obuziere si 144.000 de cartuse.

Pentagonul a precizat joi, intr-o declaratie, ca SUA „vor continua sa utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a sprijini fortele armate ale Ucrainei in fata agresiunii rusesti”.

Comentariile lui Antonov vin dupa ce The Washington Post a relatat ca a obtinut o copie a unei note diplomatice oficiale trimise de Moscova catre SUA. Kremlinul a avertizat ca livrarile de sisteme de arme „cele mai sensibile” ale SUA si NATO catre Ucraina „adauga combustibil” la conflict.

Transporturile suplimentare ar putea aduce „consecinte imprevizibile”, se pare ca se arata in nota.

De cand presedintele rus Vladimir Putin a lansat o invazie impotriva Ucrainei pe 24 februarie, Washingtonul a cheltuit aproximativ 3,4 miliarde de dolari pentru a trimite asistenta militara Kievului.

Comentarii: