Rusia cere sa fie inclusa in ancheta privind exploziile de la conductele Nord Stream

externe

Premierul Rusiei, Mihail Misustin, a trimis o scrisoare guvernului suedez prin care solicita includerea autoritatilor ruse in ancheta privind exploziile care au avariat recent conductele Nord Stream 1 si 2 in Marea Baltica, a anuntat vineri Ministerul de Externe suedez, potrivit Agerpres.

„La 6 octombrie, s-a primit o scrisoare de la prim-ministrul rus Mihail Misustin catre prim-ministrul Magdalena Andersson, prin care se cerea ca autoritatile ruse si compania Gazprom sa fie implicate in investigatia suedeza”, a explicat diplomatia de la Stockholm.

Anterior, Suedia a respins apelurile de la Kremlin care solicitau ca Rusia sa ia parte la ancheta.

Purtatoarea de cuvant a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat joi ca Moscova va insista pe o „investigatie deschisa si cuprinzatoare” care include oficialitati ruse si Gazprom. „A nu permite proprietarului (conductelor) sa asiste la investigatie inseamna ca exista ceva de ascuns”, a subliniat Zaharova.

Autoritatile suedeze si daneze investigheaza patru scurgeri din conductele Nord Stream 1 si 2 care leaga Rusia si Germania via Marea Baltica. Doua dintre incidente au avut loc in zona economica exclusiva a Suediei, iar celelalte doua in cea a Danemarcei. Investigatia autoritatilor suedeze la locurile avariilor a descoperit dovezi ale unor detonari, iar procurorii banuiesc ca a avut loc un act de sabotaj.

Comentarii: