Rusia, China si Iranul ameninta SUA, sa nu cumva sa intervina in Cuba: „China se opune cu fermitate amestecului strain in afacerile interne ale Cubei”

externe

Rusia, China si Iranul au avertizat Statele Unite sa nu intervina in Cuba, dupa ce insula a fost zguduita de proteste majore. Presedintele american Joe Biden si-a exprimat sprijinul la adresa protestatarilor.

Dupa ce ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez, a denuntat „agresiunea sporita a guvernului american”, mesajul sau a fost reluat de trei puteri profund critice fata de politica externa a Washingtonului fata de Havana, informeaza Newsweek in editia sa internationala.

La Moscova, ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov s-a intalnit cu ambasadorul cubanez Julio Garmendia Pena pentru o discutie in cursul zilei de marti, in cadrul careia „partea rusa si-a exprimat solidaritatea cu guvernul si poporul cubanez si a promis un sprijin total pentru eforturile in vederea unei normalizari cat mai rapide a situatiei”, potrivit Ministerului rus de Externe.

„Partile si-au exprimat increderea ca situatia va reveni la normal in curand”, se arata in comunicat, „si au subliniat inadmisibilitatea interferentelor straine si a altor actiuni distructive care sunt incarcate de destabilizare in Cuba”.

Moscova a fost principalul sustinator al Havanei pe vremea Uniunii Sovietice, iar relatiile dintre Cuba si Rusia raman robuste si astazi, inclusiv prin sustinerea reciproca a guvernului socialist din Venezuela, care, ca si Cuba, este supus sanctiunilor americane.

Si China s-a pozitionat in apararea regimului de la havana. Purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca „embargoul american este cauza principala a lipsei de medicamente si energie din Cuba”.

Zhao i-a cerut lui Biden sa ridice sanctiunile, care au fost relaxate pentru scurt timp in timpul fostului presedinte Barack Obama, inainte de a fi restabilite de succesorul sau, Donald Trump.

De asemenea, Zhao a atacat orice incercari din exterior de a interveni in Cuba, tara condusa de comunisti. „China se opune cu fermitate amestecului strain in afacerile interne ale Cubei, sprijina cu fermitate ceea ce a facut Cuba in lupta impotriva COVID-19, imbunatatirea mijloacelor de trai ale oamenilor si sustinerea stabilitatii sociale si sprijina ferm Cuba in explorarea unei cai de dezvoltare potrivita conditiilor sale nationale”, a declarat Zhao. „As dori sa subliniez faptul ca China este pregatita sa lucreze cu Cuba si este ferm angajata sa aprofundeze relatiile de prietenie dintre cele doua tari.”

Si Iranul a sarit in apararea regimului comunist cubanez. „In aceasta situatie, Statele Unite sunt principalul responsabil pentru numeroasele probleme create poporului cubanez”, a declarat marti purtatorul de cuvant al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh. „Incearca sa apara ca un sustinator al protestelor cubaneze si a incercat sa intervina in afacerile interne ale acestei tari, intr-o incalcare flagranta a normelor internationale”, a mai spus oficialul iranian.

Iranul, a spus el, „in timp ce condamna sanctiunile ilegale ale SUA, care sunt un factor important in dificultatile economice ale poporului cubanez, a condamnat orice interferenta in afacerile interne ale acestei tari si ca tara care se confrunta cu sanctiuni ilegale si opresive ale SUA”.

In schimb, Biden a subliniat sprijinul sau pentru demonstratiile care au luat cu asalt Cuba duminica.

Presedintele si-a inceput comentariile axate pe eforturile sale de a reduce infractiunile cu arme de foc luni prin „recunoasterea protestelor remarcabile care au loc in Cuba, poporul cubanez cerandu-si libertatea fata de un regim autoritar”.

„Nu cred ca am mai vazut ceva asemanator cu acest protest de foarte, foarte mult timp – daca nu cumva, sincer, vreodata”, a spus Biden. „Statele Unite sunt ferm alaturi de poporul cubanez in timp ce isi afirma drepturile universale. Si facem apel la guvernul cubanez sa se abtina de la violenta sau de la incercarile de a reduce la tacere vocea poporului cubanez.”

El a refuzat sa spuna daca ia in considerare ridicarea embargoului asupra Cubei, iar secretarul de presa al Casei Albe, Jen Psaki, a reiterat marti mesajul initial al presedintelui.

Departamentul de Stat analizeaza o revizuire a politicilor administratiei trecute fata de Cuba, pe care Biden le-a criticat in campania electorala din septembrie anul trecut, considerand ca „au provocat daune poporului cubanez si nu au facut nimic pentru a promova democratia si drepturile omului”.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat luni ca revizuirea politicii „se concentreaza pe bunastarea politica si economica a poporului cubanez si, evident, analizam cu atentie  ceea ce tocmai s-a intamplat, ceea ce se intampla”.

„Si, asa cum am declarat de mai multe ori, in centrul revizuirii se afla democratia si drepturile omului”, a adaugat el.

Blinken a avertizat, de asemenea, ca „ar fi o greseala grava pentru regimul cubanez sa interpreteze ceea ce se intampla in zeci de orase si localitati de pe insula ca fiind rezultatul sau produsul a ceva ce au facut Statele Unite”.

„Ar fi o greseala grava pentru ca ar arata ca pur si simplu nu asculta vocile si vointa poporului cubanez. Oameni profund, profund, profund, profund obositi de represiunea care dureaza de mult prea mult timp, obositi de proasta gestionare a economiei cubaneze, obositi de lipsa de hrana adecvata si, desigur, de raspunsul inadecvat la pandemia COVID”, a spus Blinken”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: