Rusia confirma ca il da in urmarire internationala pe Vladimir Plahotniuc. Oligarhul a fugit din Moldova

politica

Vicepremierul rus Dmitrii Kozak i-a confirmat viceprim-ministrului moldovean Andrei Nastase  ca Vlad Plahotniuc este dat in urmarire in Federatia Rusa, iar in curand va fi dat si in urmarire internationala.

„Da, am discutat cu domnul Kozak despre dosarele lui Plahotniuc. El mi-a confirmat ca este dat in urmarire federala si va fi dat si in urmarire internationala , deoarece are un dosar penal deschis pe numele lui la Moscova.

Despre bani este vorba, despre banii pe care rusii spun ca i-a furat din bancile lor. Vom afla totul despre acest caz, vom afla despre ce fel de bani este vorba, daca este vorba despre banii din Loundromat sau despre altii. Vom afla si vom spune si oamenilor despre ce este vorba”, a declarat Nastase in cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle.

Pe 8 martie, presa din Federatia Rusa au difuzat un material amplu despre liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, si despre legaturile sale cu Veaceslav Platon si bancherul Gherman Gorbuntov. Presa din Rusia il acuza pe Plahotniuc de spalari de bani, dar si de alte incalcari grave, aminteste unimedia.info.

De asemenea, cu doua zile inainatea alegerilor parlamentare, la data de 22 februarie, Ministerul rus de Interne i-a acuzat pe Plahotniuc si pe omul de afaceri Veaceslav Platon de organizarea unei grupari criminale internationale si retragerea ilegala a banilor din Federatia Rusa. Plahotniuc si Platon au organizat un grup criminal international care a retras ilegal mai mult de 37 de miliarde de ruble din Rusia in 2013-2014 (cu rata actuala de aproximativ 560 milioane dolari). Anchetatorii rusi au stabilit ca cetateni ai Rusiei si Republicii Moldova au creat un grup criminal international pentru a efectua tranzactii valutare ilegale la scara larga.

Ulterior, Ministerul de Interne al Federatiei Ruse a venit cu o confirmare video precum ca Vlad Plahotniuc si Veaceslav Platon, ambii cu cetatenie rusa, au spalat 37 de miliarde de ruble.

„Organizatorii activitatilor ilegale au fost Vladimir Plahotniuc si Veaceslav Platon, care au cetatenia Federatiei Ruse. In perioada 2013-2014, membrii gruparii criminale, pe baza de falsuri si documente false, ar fi transferat bani in valuta straina in conturile nerezidentilor unei banci din Moldova si alte organizatii straine sub pretextul vanzarii monedei. Banii primiti in ruble rusesti au fost lichidati din conturile corespondente ale bancilor rusesti cu privire la falsurile deciziilor instantelor din Republica Moldova in favoarea persoanelor fizice si juridice straine (nerezidenti). In total, potrivit investigatiei, peste 37 de miliarde de ruble au fost retrase in afara Rusiei”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: