Rusia continua sa trimita trupe in Kazahstan. Presedintele kazah anuntase ca „situatia s-a stabilizat”

externe

Rusia a continuat si duminica sa trimita trupe in Kazahstan desi presedintele tarii anuntase de sambata ca situatia a inceput sa se „stabilizeze”.

Mai multe avioane incarcate cu trupe si armament greu au deloc duminica din Rusia spre Kazahstan, a anuntat Ziarul de Garda de la Chisinau.

Autoritatile de la Moscova au raspuns furioase sambata la un comentariu facut vineri de secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit caruia Kazahstanului s-ar putea sa-i fie foarte greu sa scape de trupele ruse de pe teritoriul sau, si au afirmat ca seful diplomatiei americane ar trebui mai degraba sa reflecteze la faptul ca armata SUA se amesteca peste tot pe glob, relateaza Reuters, citata de Agerpres. „Cand americanii sunt in casa ta, este greu sa ramai in viata si sa nu fii furat sau violat”, a sustinut MAE al Rusiei.

Blinken a pus vineri sub semnul intrebarii justificarile oferite de Rusia pentru trimiterea de trupe in Kazahstan, dupa zile intregi de proteste violente in aceasta tara din Asia Centrala.

”O lectie din istoria recenta este ca, odata ce rusii sunt pe teritoriul vostru, uneori este foarte greu sa-i faci sa plece”, avertizase vineri secretarul de stat american la o conferinta de presa, la Washington.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a calificat remarcile lui Blinken drept „tipic ofensatoare” si l-a acuzat ca face glume pe seama evenimentelor tragice din Kazahstan. MAE rus a mai apreciat ca Washingtonul ar trebui sa-si analizeze propria conduita a interventiilor in tari precum Vietnam si Irak.

„Daca Antony Blinken iubeste atat de mult lectiile de istorie, atunci ar trebui sa tina cont de urmatoarele: cand americanii sunt in casa ta, este greu sa ramai in viata si sa nu fii furat sau violat. Am invatat acest lucru nu doar din trecutul recent, ci din toti cei 300 de ani de statalitate americana”, a postat MAE rus pe canalul sau de social media de pe Telegram.

MAE rus a insistat ca desfasurarea de militari in Kazahstan a fost un raspuns legitim la cererea de sprijin formulata de autoritatile de la Nur-Sultan si adresata Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (CSTO), o alianta de state ex-sovietice din care face parte si Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: