externe

Rusia: Criza de forta de munca in industria de petrol si gaze, armata ofera salarii mai mari si mai multe avantaje

Industria ruseasca de petrol si gaze a fost cruciala pentru finantarea invaziei din Ucraina, oferind Kremlinului fondurile de care are nevoie pentru a continua sa lupte, insa tocmai aceasta industrie cruciala se confrunta cu un deficit de personal, pe masura ce mobilizarea pentru razboi agraveaza o criza demografica mai veche, transmite Bloomberg.

Potrivit analistilor si companiilor de recrutare care lucreaza pentru industria de petrol si gaze, companiile energetice care odinioara ofereau cetatenilor rusi cele mai bune salarii si sansa de a avansa in cariera, trebuie acum sa concureze cu armata si cu producatorii de armament pentru a gasi lucratori.

Criza de personal nu este un fenomen complet nou, avand in vedere ca Rusia se confrunta de aproape doua decenii cu o diminuare a populatiei active. Colapsul natalitatii in anii 1990 este la originea problemei, iar pandemia de Covid a creat noi dificultati, insa invadarea Ucrainei a agravat problema.

Potrivit unui studiu recent al Bancii Centrale a Rusiei, lipsa de personal afecteaza acum companii din toate sectoarele economiei. Chiar daca industria de petrol si gaze pare sa continue sa functioneze fara probleme, ar putea exista un impact pe termen lung.

„Deficitele de personal afecteaza chiar si cele mai bogate industrii. Sectorul de petrol si gaze isi permite sa atraga angajati gratie salariilor mari, insa statul concureaza prin oferirea de contracte in armata”, a declarat Alexei Zaharov, presedintele firmei de recrutare online Superjob.ru.

Firma rusa de consultanta Kasatkin Consulting, fosta subsidiara din Moscova a grupului Deloitte, estimeaza ca sectorul de petrol si gaze din Rusia are in prezent un deficit de personal de aproximativ 40.000 de angajati. Numarul de anunturi de angajare, postate online in primul trimestru al acestui an de industria de petrol si gaze din Rusia, este cu 24% mai mare decat in perioada similara a anului trecut, si in plus sunt cautati nu numai angajati cu pregatire in domeniu dar si muncitori necalificati, arata datele platformei de recrutare hh.ru.

Industria de petrol si gaze a fost mult timp cel mai generos angajator din Rusia, oferind salarii care depasesc media nationala cu cel putin doua treimi, potrivit calculelor Bloomberg. In lunile ianuarie si februarie, salariul mediu nominal pentru industria de petrol si gaze a fost de aproximativ 125.200 de ruble (1.340 de dolari).

Insa o astfel de suma nu mai poate concura cu ceea ce ofera armata rusa pentru soldatii pe baza de contract. Pe langa prima nationala platita la semnarea contractului, de 195.000 de ruble, fiecare regiune din Rusia ofera la randul sau noilor recruti o prima la semnarea contractului, astfel ca acestia pot primi in total chiar si un milion de ruble.

„Concurenta cu salariile din fortele armate si complexul militar industrial a avut cu siguranta un impact, asupra fortei de munca disponibile pentru industria ruseasca de petrol si gaze”, spune Dmitri Kasatkin, partener la Kasatkin Consulting.

In contexul in care salariile nu mai sunt suficiente pentru a atrage noi angajati, companiile rusesti de petrol si gaze, care deseori au operatiuni in zonele indepartate din zona arctica, au inceput sa ofere si alte beneficii.

Potrivit anunturilor postate pe hh.ru., un muncitor care lucreaza undeva in Siberia sau Arctica se poate astepta sa primeasca „trei mese calde pe zi” si controale medicale regulate platite de angajator. Unii angajatori ofera chiar si stimulente similare cu cele din epoca URSS precum „cadouri de Anul Nou pentru copii” si vacante in statiunile companiei.

Pentru a extinde baza de recrutare, unele companii au introdus si o politica de tipul „vino cu un prieten si te platim”, oferind un bonus de 50 pana la 100 de dolari pentru un nou angajat. Poate ca, dupa standardele occidentale, suma nu este foarte mare insa in Rusia este suma minima pe care o cheltuie o persoana timp de o luna pentru a-si achizitiona alimente.

Insa in ciuda tuturor acestor stimulente, industria de petrol si gaze din Rusia nu reuseste sa atraga tineri calificati. Asta forteaza companiile sa se indrepte spre angajatii in varsta.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

17 minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

24 de minute ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

O oră ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

2 ore ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

3 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

4 ore ago