Rusia e gata sa creeze un nou tip de submarin nuclear, ca reactie la sistemul NATO antiracheta

news

Rusia intentioneaza sa construiasca un submarin fara echipaj dotat cu rachete nucleare, in cadrul masurilor de contracarare a sistemelor antiracheta instalate de NATO in Romania si Polonia, arata documente militare ruse obtinute de Business Insider si citate de Mediafax.

Potrivit unui document discutat zilele trecute la o reuniune militara la care a fost prezent inclusiv presedintele Vladimir Putin, armata rusa lucreaza la Sistemul oceanic multirol Status-6. Proiectul consta in construirea unui submarin fara echipaj care sa poata efectua bombardamente nucleare in zone de coasta.

„Sistemul va avea rolul de a distruge componente importante ale inamicilor in zone de coasta, generand daune inacceptabile pe teritoriul unei tari prin crearea unor zone de contaminare radioactiva care sa faca imposibile pe termen lung activitati militare, economice sau de alt gen”, precizeaza documentul postat pe un blog al armatei ruse.

Submarinul teleghidat, la care armata rusa lucreaza de trei ani, ar urma sa aiba o autonomie de pana la 10.000 de kilometri si va putea naviga la adancimi de pana la 1.000 de metri, apropiindu-se de coastele inamicilor Rusiei.

Potrivit analistului Bill Gertz, de la The Washington Free Beacon, Pentagonul este la curent cu planurile Rusiei de a dezvolta un submersibil teleghidat care sa poata efectua atacuri nucleare. Un astfel de submarin poate distruge porturi inamice in cazul unui razboi, reusind sa evite sistemul antiracheta NATO, care va contracara dispozitive balistice aeriene.

Insa este posibil ca proiectul sa nu fie intr-un stadiu foarte avansat, astfel ca informatiile aparute sa aiba scop propagandist, noteaza Business Insider.

Vladimir Putin a avertizat marti ca Rusia va consolida capacitatile nucleare strategice ca reactie la sistemele antiracheta instalate de Statele Unite in Europa de Est, precizand ca armata rusa a dezvoltat armament care poate distruge orice instalatie antibalistica.

„Rusia va lua masuri de retorsiune in sensul consolidarii capacitatilor fortelor nucleare. De asemenea, vom dezvolta propriile sisteme antiracheta. Am spus de la inceput ca vom dezvolta sisteme de atac pentru distrugerea oricaror instalatii antibalistice”, a declarat Vladimir Putin. „In ultimii trei ani, companiile militare ruse au dezvoltat si au testat cu succes mai multe sisteme avansate capabile sa indeplineasca sarcini intr-un mediu antibalistic evoluat. Fortele armate ruse au inceput sa primeasca aceste sisteme de anul acesta”, a subliniat Putin, potrivit Mediafax.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: