„Rusia e o tara MAFIOTA”. Un judecator spaniol cere arestarea a trei inalti demnitari ai Kremlinului

externe

O instanta spaniola a cerut arestarea a doi ceteteni rusi cu conexiuni puternice la Kremlin, acuzati de spalare de bani si legaturi cu cercuri infractionale.

Judecatorul Jose de la Mata Amaya a transmis o cerere internationala de arestare pentru Nicolai Aulov, director-adjunct al Serviciului Federal pentru controlul narcoticelor si Vladislav Reznik, membru al camerei inferioare a parlamentului rus si membru al partidului de guvernamant Rusia Unita, noteaza The Guardian.

Reznik este si vicepresedinte al comisiei parlamentare de control a pietelor financiare. Cei doi sunt acuzati de infractiuni ale mafiei rusesti din Spania. Decizia de retinere a suspectilor a fost luata inca din luna ianuarie a acestui an, insa de-abia acum s-a aflat, dupa ce cotidianul El Mundo a publicat un material pe aceasta tema.

Cei doi rusi trebuie adusi in Spania pentru a fi interogati si, aici, un judecator sa decida daca vor fi arestati preventiv. Agentia Reuters aminteste ca judecatorul spaniol a transmis cereri de arest pentru un total de 12 rusi. Printre acestia, in afara de Reznik si Aulov, se afla si Igor Sobelevski, fost inalt functionar al Procuraturii Generale a Rusiei.

Printre acuzatiile care li se aduc rusilor regasim acuzatii de crima, trafic de arme, trafic de droguri, santaj si spalare de bani. Intr-o misiva publicata de Wikileaks se spune ca procurorul de caz, Jose Grinda, a sustinut o conferinta de presa in 2010, in care spunea ca politicienii rusi lucreaza mana-n mana cu mafia, numid Rusia o „tara mafiota”.

Unii apropiati al lui Alexander Litvinenko, fostul agent KGB ucis cu poloniu la Londra, sustin ca acesta a fost lichidat tocmai pentru ca a ajutat justitia spaniola sa faca legatura dintre Kremlin si crima organizata rusa din Spania.

Reznik a respins acuzatiile iar procurorul general al Federatiei Ruse, Iuri Chaika, a declarat ca acesta nu va fi extradat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: