Rusia este agresiva fata de SUA in Siria: Va fi RAZBOI sau ciocnire strategica?

analize

Interventia militara a Rusiei in Siria, de partea regimului lui Bashar al-Assad, a fost intampinata cu proteste de Statele Unite si de cativa din aliatii sai, mai ales ca bombardamentele nu au vizat gruparea terorista Statul Islamic, cum se anuntase, ci brigazile rebele care lupta impotriva lui Assad.

Din start, rusii au luat o atitudine agresiva fata de americani, anuntandu-i cu doar o ora inainte de inceperea raidurilor aeriene, dar si avertizandu-i sa nu ridice aviatia de la sol in timpul bombardamentelor lor (ceea ce americanii au ignorant).

Exista riscul unui razboi Rusia-SUA in Siria?

Trebuie pornit de la asta: Rusia si SUA nu vor risca un razboi intre ele, direct, nici in Siria, nici in alta parte. Totusi, problema este ca se pot intampla accidente cu urmari greu de prevazut.

Actiunile rusesti, mai ales avertizarea americanilor doar cu putin timp inaintea raidurilor cresc riscul unei ciocniri accidentale, in conditiile in care americanii (alaturi de o serie de aliati) intreprind si ei raiduri aeriene in Siria, dar aproape exclusiv impotriva Statului Islamic.

Mai mult, rusii sunt provocatori, in conditiile in care au adus in Siria si artilerie care poate dobori avioanele de lupta. Or, singurele avioane de lupta care opereaza in spatiul sirian sunt fie cele ale lui Assad fie ale americanilor, francezilor, turcilor, iordanienilor si asa mai departe.

Rebelii sau Statul Islamic nu au vreun avion de lupta, deci rusii ii ameninta, direct, pe americani si aliatii lor, o miscare mai degraba propagandistica, pentru “consumul intern” din Rusia.

Ciocniri de interese

Multi vor sa vada in Siria o “impartire a sferelor de influenta” intre SUA si Rusia, dar realitatea ultimelor zile a aratat ca nu poate fi vorba de asa ceva.

Pur si simplu, rusii au un interes direct si clar, mentinerea la putere a unui regim favorabil, in timp ce americanii ar vrea sa-l dea jos pe Assad dar fara sa il atace si fara ca locul sau sa fie luat de puternicele grupari islamiste din tara. Din pacate, acestea din urma sunt si cele mai puternice si singurele care il pot da jos cu adevarat pe Assad. Rebelii moderati controleaza doar o mica parte din tara, mai ales in sudul tarii.

Vor purta SUA si Rusia un razboi prin interpusi?

In primul rand, America are putini “interpusi” – sprijina un mic numar de grupari rebele, dar si pe kurzii din nordul tarii, acestia nefiind neaparat adversari ai lui Assad, ci in primul rand dusmani ai Statului Islamic. Chiar si asa, incercarile Rusiei de a “anihila” rebelii sprijiniti de SUA vor duce la tensiuni.

Nu este exclusa o situatie in care SUA sa incerce sa ii apere pe rebelii sirieni atacand trupele lui Assad in retaliere fata de actiunile Rusiei sau fortandu-l pe Vladimir Putin pe alta cale.

Cele mai mari tensiuni vin insa din scopurile strategice. Americii i-ar fi greu sa accepte o Sirie controlata de rivalii sai geopolitici Rusia, Iran si Hezbollah, adica sa fie eliminata total din jocurile care se vor face in cazul unui eventual final al razboiului.

Si aliati ai SUA precum statele musulmane anti-Assad au deja o mare problema cu atacurile Rusiei impotriva rebelilor si e de asteptat ca nu vor sta cu mainile in san.

La fel de adevarat este si ca Rusia si SUA pot coopera, intr-un orizont mai indepartat, la gasirea unei solutii in conflictul sirian.

Pana atunci sunt insa blocate intr-o confruntare strategica tacita.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: