Rusia este pregatita sa renunte la reinnoirea acordului privind exportul de cereale

externe

Moscova si-a exprimat la ONU preocuparile cu privire la acordul asupra exportului de cereale pe Marea Neagra si este pregatita sa renunte la reinnoirea acestuia luna viitoare daca cererile sale nu vor fi satisfacute, a declarat joi, la Geneva, Ghennadi Gatilov, ambasadorul Rusiei pe langa Natiunile Unite, potrivit Agerpres.

Acordul, negociat de ONU si de Turcia in iulie, a deschis calea Ucrainei pentru a-si relua exporturile de cereale prin porturile sale de la Marea Neagra, care fusesera inchise de la inceperea invaziei ruse in aceasta tara. Moscova a obtinut garantii pentru propriile sale exporturi de cereale si ingrasaminte.

Acordul a permis sa se evite o criza alimentara mondiala: Rusia si Ucraina sunt doua dintre cele mai mari exportatoare de cereale din lume, iar Rusia este primul exportator de ingrasaminte. Dar Moscova s-a plans in mai multe randuri de modul in care este implementat acordul, argumentand ca intampina in continuare dificultati in a-si vinde ingrasamintele si alimentele.

Intr-un interviu acordat Reuters, Ghennadi Gatilov, ambasadorul Rusiei pe langa Natiunile Unite, a declarat ca Moscova a transmis, miercuri, secretarului general al ONU, Antonio Guterres, o lista de plangeri. Responsabili ai ONU urmeaza sa se deplaseze duminica la Moscova pentru a discuta despre reinnoirea acordului.

„Daca vedem ca nimic nu se intampla de partea rusa a acordului – exporturi de cereale si de ingrasaminte rusesti – atunci, va rugam sa ne scuzati, va trebui sa-l privim intr-un mod diferit”, a declarat diplomatul rus.

Gatilov a refuzat sa puna la dispozitia Reuters o copie a listei respective. Si nici ONU nu a raspuns solicitarii agentiei de a comenta acest demers.

Cand a fost intrebat daca Rusia ar putea refuza sa sustina reinnoirea acordului cu privire la exportul de cereale din cauza acestor ingrijorari, Gatilov a raspuns: „Exista o posibilitate… Nu suntem impotriva livrarilor de cereale, dar acest acord ar trebui sa fie pus in aplicare egal, corect si echitabil de toate partile”.

Gatilov a declarat ca el vede indepartandu-se perspectivele unei reglementari negociate a razboiului care dureaza deja de opt luni in Ucraina. El a spus ca „actele teroriste”, cum ar fi explozia de pe podul Kerci, „fac mai dificila cautarea unei solutii politice”.

Washingtonul a declarat ca Rusia prin pretentiile sale pentru a fi deschisa convorbirilor asupra viitorului razboiului este „nesincera”, in timp ce continua sa loveasca orasele ucrainene.

Intrebat de perspectiva unei intalniri intre presedintele Vladimir Putin si omologul sau american Joe Biden, Gatilov a declarat ca nu este fezabila, tinand seama de nivelul sustinerii militare americane pentru Ucraina. „Aceasta face din SUA o parte a conflictului”, a declarat ambasadorul rus, citat de Reuters.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: