Rusia expulzeaza cinci diplomati suedezi si isi inchide consulatul de la Goteborg

externe

Rusia va expulza cinci diplomati suedezi, a anuntat joi Ministerul rus de Externe, in timp ce tensiunile persista din cauza acuzatiilor de spionaj rusesc si a cererii Stockholmului de a adera la NATO ca raspuns la invazia Ucrainei, scrie The Moskow Times.

„Ambasadorul suedez a fost informat ca Rusia a declarat cinci diplomati suedezi ‘personae non grata'”, se arata intr-un comunicat.

Suedia a anuntat expulzarea a cinci diplomati rusi sub acuzatia de spionaj, in aprilie, in timp ce televiziunile nordice au publicat documentare de investigatie comune privind activitatile de spionaj ale Rusiei in regiune.

Ministerul rus de Externe a declarat ca va inchide consulatul general al Suediei la Sankt Petersburg si va inchide si consulatul Rusiei la Goteborg in acelasi timp, la 1 septembrie.

Suedia si vecina sa Finlanda au pus capat unor decenii de nealiniere militara in mai 2022, cand au decis sa se alature aliantei NATO, in urma invaziei Rusiei in Ucraina.

Aderarea Suediei si Finlandei ar dubla dimensiunea frontierei Rusiei cu NATO.

Candidatura Suediei s-a lovit de opozitia Ungariei si a Turciei, dupa o serie de dispute diplomatice.

Stockholmul spera in continuare sa adere la bloc inainte de urmatorul summit NATO de la Vilnius din iulie.

Ambasadorul Rusiei la Stockholm a avertizat ca Suedia va deveni o „tinta legitima” a „masurilor de represalii” ale Moscovei daca va adera la NATO, ceea ce a provocat un raspuns dur din partea Stockholmului cu privire la interferenta in politica sa de securitate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: