Rusia face o noua miscare, a tras rachete S-300 impotriva avioanelor Israelului care bombardau in Siria. Ce urmareste Moscova: „Mergeti pe gheata subtire. Aveti grija, nu mai avem rabdare”

externe

Rusia a tras rachete antiaeriene S-300 asupra fortelor israeliene care bombardau in Siria, anunta Times of Israel. Expertii se tem ca ar putea duce la o escaladare a conflictului sirian, chiar daca Rusia este impotmolita in Ucraina.

Fortele ruse au deschis focul asupra avioanelor israeliene cu rachete antiaeriene avansate S-300 la sfarsitul unui atac al aviatiei israeliene asupra unor tinte din nord-vestul Siriei saptamana trecuta, a relatat luni Channel 13, ceea ce ar putea semnala o schimbare semnificativa in atitudinea Moscovei fata de Israel. Potrivit postului TV, incidentul fara precedent a avut loc vineri seara, cand Fortele Aeriene israeliene au bombardat mai multe tinte in apropierea orasului Masyaf din nord-vestul Siriei.

Niciuna dintre rachete nu si-a atins tinta.

Israelul a lansat sute de misiuni similare de la inceputul razboiului civil din Siria, in 2011, vizand adesea adversarii Iran si Hezbollah, care si-au stabilit o prezenta in tara, si infruntand apararea aeriana siriana.

Armata israeliana mentine o politica de ambiguitate cu privire la operatiunile sale din Siria si nu a dorit sa comenteze informatiile. Acestea au fost lansate de corespondentii din domeniul apararii de la mai multe publicatii israeliene importante cu legaturi stranse cu institutia militara. Nici ministerul rus al Apararii nu a comentat informatiile, precizeaza si INews.

Incidentul marcheaza prima ocazie cunoscuta in care un atac israelian a intampinat un raspuns din partea sistemelor antiaeriene rusesti – ceea ce ridica temeri ca Rusia ar putea lua o pozitie mai agresiva in Siria – chiar daca ramane impotmolita militar in Ucraina.

„Este destul de evident ca rusilor nu le place faptul ca operam in Siria”, spune Alon Ben-David, corespondentul de aparare al Canalului 13, care a dezvaluit stirea. „Interpretarea mea este ca rusii spun ‘mergeti pe gheata subtire’. ‘Aveti grija, nu mai avem rabdare'”.

Ben-David spune ca evenimentul a creat ingrijorare in cadrul armatei israeliene cu privire la orice potentiala schimbare a politicii rusesti cu privire la Siria, pe fondul intrebarilor daca evenimentul reprezinta o lovitura de avertisment punctuala sau o provocare mai serioasa.

Urmatoarea misiune aeriana israeliana in Siria va dezvalui mai multe. „Cred ca testul va avea loc in cateva zile”, a declarat Ben-David.

Un acord intre Tel Aviv si Moscova este in vigoare de cand Rusia a intrat in razboi in sprijinul taberei presedintelui sirian Bashar al-Assad, in 2015. IAF notifica omologii rusi inainte de fiecare atac. Acest acord a fost intarit dupa ce apararea aeriana siriana a doborat un avion rusesc in 2018, soldat cu 15 victime. Moscova a considerat Israelul responsabil, deoarece fortele siriene au tras ca raspuns la un raid israelian.

Incidentul a determinat, de asemenea, Rusia sa introduca sistemele S-300, in ciuda protestelor Israelului.

Daca avioanele israeliene vor fi din nou sub tirul sistemelor antiaeriene rusesti, „armata israeliana va face totul pentru a evita victimele”, a spus Ben-David.

Nicholas Heras, de la Newlines Institute, a sugerat ca salba de rachete rusesti din Siria a fost menita sa se asigure ca Israelul isi mentine neutralitatea.

„Rusia trimite un semnal puternic Israelului ca Ierusalimul trebuie sa fie cumpatat in sprijinul sau pentru Ucraina sau o sa se confrunte cu consecinte in Siria”, a spus Heras. „Rusia poate impune costuri asupra libertatii de actiune a Israelului impotriva Iranului in Siria… Rusia transmite, de asemenea, un mesaj mai larg comunitatii internationale ca nu renunta la pozitia sa strategica in Siria”.

Israelul a incercat sa mentina legaturile sale istorice stranse cu Rusia, intarite de numarul mare de evrei vorbitori de limba rusa din Israel, in ciuda incercarilor aliatilor sai occidentali de a-l izola pe Vladimir Putin de la invazia din Ucraina.

Premierul Naftali Bennett a incercat sa intermedieze discutii intre Putin si presedintele ucrainean Volodimir Zelenski in primele zile ale razboiului, iar oficialii israelieni au evitat condamnarea directa a Rusiei.

Totusi, aceasta politica a fost pusa la grele incercari. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a atras reprosuri dure din partea liderilor israelieni dupa ce a afirmat ca Adolf Hitler are „sange evreiesc”, descriindu-l in acelasi timp pe Zelenski – care este evreu – drept liderul unui regim nazist, in conformitate cu obiectivul declarat al Rusiei de a „denazifica” Ucraina.

Israelul a refuzat cererile de a furniza ajutor militar ofensiv Ucrainei si a negat rapoartele potrivit carora ar fi permis Estoniei sa furnizeze Ucrainei o racheta anti-nava de fabricatie israeliana. Insa, de la confruntarea din Siria, armata a publicat imagini cu ajutoare defensive destinate Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: