externe

Rusia foloseste baloane de spionaj in incercarea de a-i face pe ucraineni sa isi epuizeze stocurile de rachete sol-aer

Ministerul britanic al Apararii (MOD) a declarat duminica, intr-o actualizare a informatiilor care a fost postata pe Twitter, ca au fost detectate obiecte asemanatoare unor baloane pe cerul Ucrainei. Oficialii militari britanici au declarat ca obiectele, despre care se crede ca sunt rusesti, au fost folosite pentru a determina fortele ucrainene sa isi epuizeze munitia, scrie Newsweek.

„Oficialii ucraineni au raportat ca au doborat cel putin sase dintre acestea. Anterior, la 12 februarie 2023, Fortele aeriene ucrainene au raportat ca au observat baloane deasupra estului Dnipropetrovskului”, a scris Ministerul Apararii. „Este probabil ca baloanele sa fi fost rusesti. Ele reprezinta probabil o noua tactica a Rusiei de a obtine informatii despre sistemele de aparare aeriana ucrainene si de a-i constrange pe ucraineni sa foloseasca stocuri valoroase de rachete sol-aer si munitie.”

Potrivit MOD, observarea unui obiect „in forma de balon” martea trecuta a dus la inchiderea spatiului aerian al Republicii Moldova timp de cateva ore.

Un balon spion chinezesc a fost doborat deasupra Oceanului Atlantic la inceputul acestei luni, in urma aprobarii presedintelui Joe Biden. Alte trei obiecte zburatoare necunoscute care au intrat recent in spatiul aerian nord-american au fost, de asemenea, doborate tot la ordinul lui Biden.

„Inca nu stim exact ce au fost aceste trei obiecte. Dar nimic nu sugereaza ca ar avea legatura cu programul de baloane spion ale Chinei sau ca ar fi fost vehicule de supraveghere din alta- orice alta tara”, a declarat Biden saptamana trecuta.

Potrivit radiodifuzorului public estonian Eesti Rahvusringhaaling, seful centrului de informatii al Fortelor de Aparare estoniene, colonelul Margo Grosberg a declarat vinerea trecuta: „Saptamana aceasta, pentru prima data, a avut loc un fenomen ciudat, cand au fost observate baloane meteorologice deasupra Kievului. Nu stiu daca Federatia Rusa a preluat aceasta idee de la [recentele presupuse] baloane [de spionaj] chinezesti [din SUA] sau din alta parte, dar, in orice caz, putem vedea ca aceasta noua tactica a fost folosita acum”.

De asemenea, el a fost de acord cu evaluarea armatei britanice potrivit careia scopul baloanelor a fost de a secatui proviziile ucrainene.

„Acest lucru risipeste munitia antiaeriana. De asemenea, face ca unitatile antiaeriene sa fie vizibile ca urmare a actiunilor lor, pentru ca astfel se poate vedea de unde vin rachetele”, a declarat Grosberg.

Colonelul estonian a adaugat ca el crede ca obiectele erau baloane meteorologice obisnuite si ca nu transportau nicio incarcatura militara sau pentru culegere de informatii.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

15 minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

21 de minute ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

O oră ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

2 ore ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

3 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

4 ore ago