Rusia grabeste pregatirile pentru invazie. A trimis rezerve de sange la granita cu Ucraina – anunt al oficialilor SUA

externe

atac, Moscova, anturaj Putin, implicare, Ucraina, ISIS

Trei oficiali americani au declarat vineri, pentru Reuters, ca Rusia a trimis rezerve de sange si alte materiale medicale la granita cu Ucraina. Americanii spun ca astfel de actiuni reprezinta indicatori clari ca Moscova este pregatita sa lanseze o invazie, in cazul in care presedintele rus Vladimir Putin ar decide sa faca acest lucru.

Pentagonul a recunoscut anterior ca Rusia a trimis „suport medical” in zona. Dar dezvaluirea privind rezervele de sange adauga un detaliu despre care expertii spun ca este esential pentru a determina pregatirea militara a Rusiei.

„Nu garanteaza ca va avea loc un alt atac, dar nu recurgi la un atac daca nu ai astfel de rezerve”, a spus Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA in Europa.

Ministerul rus al Apararii nu a raspuns solicitarii Reuters de a comenta informatia. Nici Casa Alba nu a comentat.

Un atac pe scara larga al Moscovei in Ucraina ar avea consecinte „ingrozitoare” pentru poporul ucrainean, dar conflictul „nu este inevitabil”, au estimat vineri sefi militari americani, avertizand ca, in prezent, Rusia are amplasate la frontierele Ucrainei suficiente forte pentru o invazie, transmite AFP, citata de Agerpres.

„Avand in vedere tipul de forte care sunt desfasurate, fortele terestre, artileria, rachetele balistice, fortele aeriene(…), va puteti imagina cum ar putea arata in zonele urbane dense”, a avertizat vineri seful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, prevazand „un important numar de victime” in cazul unei ofensive.

„Ar fi ingrozitor, ar fi teribil”, a spus el intr-o conferinta de presa rara. „Si nu este necesar. Credem ca solutia este diplomatica”, a insistat responsabilul militar.

Un conflict intre Ucraina si Rusia „nu este inevitabil”, a subliniat, la randul sau, secretarul Apararii, Lloyd Austin. „Exista inca timp si spatiu pentru diplomatie”, a adaugat el.

Peste 100.000 de militari rusi au fost desfasurati la frontiera cu Ucraina de la sfarsitul anului 2021, un semn pentru Washington ca o invazie ar putea fi iminenta.

Generalul Milley a subliniat ca campiile fertile ucrainene, care au facut din acestea „granarul” fostei URSS, ingheata usor din cauza micii adancimi a panzelor freatice. „Acestea sunt conditii ideale” pentru vehiculele blindate, a avertizat el, subliniind ca marile centre urbane ucrainene ar putea fi direct amenintate.

„Si daca ar izbucni un razboi la scara care este posibila in prezent, populatia civila ar suferi teribil”, a adaugat cel mai inalt gradat american. „Incurajam cu tarie Rusia sa se retraga. Forta armata ar trebui sa fie intotdeauna ultima solutie”, a mai spus el.

Secretarul Apararii a apreciat ca presedintele rus, Vladimir Putin, „nu a luat inca decizia” de a folosi aceste forte impotriva Ucrainei. Dar „acum are in mod clar posibilitatea”, a adaugat el. „Si are numeroase optiuni, inclusiv cucerirea de orase mari si teritorii intinse”, a afirmat el.

Seful Pentagonului a subliniat ca „nu exista niciun motiv” pentru ca aceasta situatie sa degenereze neaparat intr-un conflict.

Presedintele „Putin are, de asemenea, posibilitatea de a face ceea ce este necesar”, a asigurat el, in referire la seful statului rus care neaga orice plan de invazie, dar considera Rusia amenintata de o eventuala extindere a NATO si de sprijinul occidental pentru Ucraina. „El poate alege dezescaladarea. Poate ordona fortelor sale sa se retraga”, a adaugat Lloyd Austin.

Moscova a legat detensionarea situatiei de incetarea politicii de extindere a Aliantei Nord-Atlantice, in special la Ucraina, si retragerea desfasurarilor militare occidentale la frontierele din 1997.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: