Rusia ii interzice acum Ucrainei si sa adere la UE: „UE a inceput sa semene tot mai mult cu NATO”

externe

Rusia si-a schimbat pozitia in problema aderarii Ucrainei la Uniunea Europeana, a declarat adjunctul sefului misiunii diplomatice ruse pe langa Natiunile Unite, Dmitri Polianski, subliniind ca de acum aceasta este similara cu pozitia privind intrarea Ucrainei in NATO, relateaza vineri editia in limba rusa a publicatiei Forbes, citata de Agerpres.

Kremlinul indicase anterior ca tema intrarii Ucrainei in UE „se afla intr-o alta dimensiune” decat cea privind aderarea la NATO.

Rusia nu mai considera aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana ca parte a acordului de pace, pozitia Moscovei fiind de acum similara celei privind aderarea Ucrainei la NATO. Rusia insista asupra statutului de neutralitate al Ucrainei, ceea ce inseamna ca ea trebuie sa renunte la aderarea la Alianta Nord-Atlantica, a declarat Polianski intr-un interviu pentru publicatia britanica UnHerd News.

Polianski a subliniat ca pozitia Rusiei s-a schimbat dupa afirmatia sefului diplomatiei europene Josep Borrell, care a spus ca situatia din Ucraina trebuie rezolvata „pe campul de lupta”.

„In aceasta etapa, eu – la drept vorbind – nu vad vreo posibilitate pentru o solutionare diplomatica, data fiind pozitia Ucrainei si incercarile tarilor occidentale de a inteti conflictul. Trebuie sa recunosc ca, in prezent, nu exista nicio posibilitate pentru diplomatie”, a afirmat diplomatul rus, citat de Forbes.ru.

Pozitia Rusiei cu privire la Ucraina s-a schimbat si dupa cresterea livrarilor de arme din partea Uniunii Europene, care a „inceput sa semene tot mai mult cu NATO”, a afirmat Polianski.

Dupa vizita efectuata la inceputul lunii aprilie in Ucraina impreuna cu sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Josep Borrell, a subliniat intr-o postare pe Twitter ca razboiul din Ucraina „trebuie castigat pe campul de lupta”.

La Kiev, consilierul sefului cancelariei prezidentiale, Mihailo Podoleak, a calificat aceasta schimbare de pozitie a Moscovei drept o „ipocrizie clasica din partea Rusiei”, potrivit portalului de afaceri Delo.ua.

„Ipocrizie clasica a Rusiei. Ieri Kremlinul era inca impotriva aderarii Ucrainei la NATO, dar nu si la UE. Aceasta dovedeste o data in plus ca orice cuvinte ale Moscovei nu valoreaza nici macar hartia pe care sunt scrise si nici timpul irosit pentru discutii”, a declarat Podoleak.

El a subliniat ca lumii nu ii mai pasa de parerea „barbarilor” si a „hotilor”.

Rusia s-a opus categoric intrarii Ucrainei in NATO, numind-o o „linie rosie” si explicand ca aceasta comporta riscuri la adresa securitatii sale nationale. Dupa invazia rusa in Ucraina, Kremlinul a numit posibila aderare la NATO unul dintre motivele razboiului impotriva Ucrainei, noteaza Delo.ua.

Tara agresoare nu avea insa obiectii fata de aderarea Ucrainei la UE. Oficialii rusi afirmau ca, intrucat UE nu este un bloc militar, ea nu poate sa reprezinte nicio amenintare pentru Federatia Rusa, conform aceleiasi publicatii ucrainene.

Kievul si-a depus candidatura pentru aderarea la UE in 28 februarie, la cateva zile dupa declansarea invaziei ruse.

La 9 mai, autoritatile ucrainene au pregatit raspunsuri la intrebarile unui chestionar care trebuie completat de orice tara ce solicita aderarea la Uniunea Europeana. Este vorba de acea parte a anchetei „care priveste criteriile politice, institutiile democratice, drepturile omului”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: