externe

Rusia il expulzeaza pe ambasadorul Estoniei

Rusia a anuntat luni ca il expulzeaza pe ambasadorul Estoniei, denuntand „rusofobia totala” a Tallinnului, dupa expulzarea anterior in ianuarie a 21 de diplomati rusi si a altor angajati ai ambasadei ruse, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

„Ambasadorul Republicii Estonia trebuie sa paraseasca Rusia la 7 februarie 2023”, a transmis Ministerul rus al Afacerilor Externe intr-un comunicat, precizand ca a redus nivelul relatiilor diplomatice la nivel de insarcinati cu afaceri.

MAE rus a adaugat ca masura este o reactie la decizia Estoniei de a reduce numarul angajatilor ambasadei ruse din Tallinn.

„In ultimii ani, conducerea Estoniei a distrus intentionat intreaga gama de relatii cu Rusia. Rusofobia totala, cultivarea ostilitatii fata de tara noastra a fost ridicata de Tallinn la rangul de politica de stat”, se mai mentioneaza in comunicat.

Cele trei tari baltice – Estonia, Letonia si Lituania – se numara printre membrii NATO care cer ferm Germaniei sa livreze Ucrainei tancurile sale Leopard pentru a sprijini Kievul in fata invaziei ruse.

Estonia s-a alaturat saptamana trecuta altor aliati ai Ucrainei in trimiterea de arme suplimentare.

Comentand reducerea legaturilor diplomatice, purtatoarea de cuvant a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, a declarat: „Regimul din Estonia a primit ce merita”.

Estonia il va expulza pe ambasadorul Rusiei, ca masura de reciprocitate dupa decizie similara luata anterior luni de Moscova fata de ambasadorul estonian, conform unui comunicat oficial, citat de AFP.

„Respectam principiul reciprocitatii in relatiile cu Rusia”, a precizat luni intr-o postare pe Twitter Ministerul estonian al Afacerilor Externe, subliniind ca ambasadorul rus va trebui sa paraseasca Estonia in aceeasi zi ca reprezentantul sau diplomatic din Rusia, la 7 februarie.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

2 ore ago

Un individ inarmat, suspectat ca planuia sa dea foc unei sinagogi din Rouen, impuscat mortal de politistii francezi

Politia franceza a impuscat si ucis un suspect inarmat care parea ca planuia sa dea…

32 de minute ago

Speranta de viata la nivel mondial va creste cu aproape 5 ani pana in 2050. Insa batranetea va fi afectata de doua boli care iau avant

Speranta de viata la nivel mondial va creste cu aproape cinci ani pana in 2025,…

12 minute ago

Un elev in clasa a II-a, fiul unui sef de sectie de politie din Cluj, isi terorizeaza colegii, amenintandu-i ca tatal lui ii va aresta

Elevii unui liceu din Cluj si parintii acestora se plang ca baiatul in varsta de…

2 minute ago

Pentagonul: „Ucraina poate folosi arme din SUA doar pe teritoriul sau. Nu ne-am schimbat pozitia”

Pentagonul anunta ca nu si-a schimbat pozitia in ceea ce priveste utilizarea de catre Ucraina…

44 de minute ago

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

4 ore ago