Rusia inca nu stie cat a anexat din teritoriul Ucrainei, frontierele nu au fost stabilite. Kremlin: „Vom continua sa consultam populatia acestor regiuni”

externe

kremlin

Rusia va „consulta” populatia pentru a stabili frontierele regiunilor anexate Herson si Zaporojie, in sudul Ucrainei, a declarat luni presei purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Totodata, Kremlinul a declarat ca favorizeaza o „abordare echilibrata” a problemei armelor nucleare, nu bazata pe emotii, dupa ce un aliat-cheie al presedintelui Vladimir Putin a cerut in weekend ca Rusia sa foloseasca o ‘arma nucleara de mica putere’ in Ucraina, noteaza Reuters.

„Vom continua sa consultam populatia acestor regiuni”, a declarat Peskov, intrebat daca Rusia va anexa regiunile respective in totalitate sau doar partile pe care le ocupa.

Presedintele rus Vladimir Putin a oficializat anexarea regiunilor Herson si Zaporojie, precum si Donetk si Lugansk, in estul Ucrainei, in cadrul unei ceremonii, vineri, la Kremlin.

Regiunile Donetk si Lugansk au fost anexate in totalitatea lor, Moscova recunoscand suveranitatea regimurilor separatiste proruse la sfarsitul lunii februarie, chiar inaintea declansarii ofensivei ruse in Ucraina. Dar Kremlinul a indicat saptamana trecuta ca este nevoie de „clarificarea” frontierelor regiunilor Herson si Zaporojie.

Potrivit think tank-ului american ISW (Institute for the Study of War), Moscova controleaza 72% din suprafata regiunii Zaporojie si circa 88% din cea a Hersonului, inclusiv capitala sa omonima.

Rusia a organizat in graba asa-zise ‘referendumuri’ in cele patru regiuni, consultari denuntate vehement de Kiev si de aliatii sai occidentali, pe fondul unei contraofensive ucrainene care a fortat armata rusa sa cedeze mii de kilometri patrati din teren.

Intrebat despre comentariile lui Ramzan Kadirov, liderul Ceceniei, care a criticat conducerea militara rusa pentru esecurile pe campul de lupta in Ucraina, Peskov a declarat ca acesta are dreptul de a-si exprima opinia, dar ca abordarea militara a Rusiei nu ar trebui sa fie condusa de emotii, potrivit Reuters.

„In momentele dificile, emotiile trebuie excluse. Preferam sa facem evaluari echilibrate si obiective (ale situatiei)”, a indicat Dmitri Peskov, intrebat despre aceste declaratii, laudand totusi „contributia eroica” a lui Kadirov la ofensiva armatei ruse in Ucraina.

„Asadar, preferam sa ne limitam la evaluari echilibrate si obiective”, a reiterat Peskov, adaugand ca liderii regiunilor au dreptul de a-si exprima punctul de vedere.

Dmitri Peskov a mai spus ca baza pentru orice utilizare a armelor nucleare este stabilita in doctrina nucleara a Rusiei.

Aceste principii directoare permit utilizarea armei nucleare – sau a unei alte arme de distrugere in masa – daca astfel de arme sunt folosite impotriva Rusiei sau daca statul rus se confrunta cu o amenintare existentiala, fie aceasta si cu arme conventionale.

„Nu pot exista alte considerente atunci cand vine vorba despre aceasta”, a declarat Peskov.

Kremlinul a dat clar de inteles ca aceasta protectie nucleara se extinde si la cele patru regiuni din Ucraina in curs de anexare oficiala de catre Moscova.

Putin a avertizat Occidentul luna trecuta ca „nu blufeaza” atunci cand a spus ca Rusia este pregatita sa foloseasca arme nucleare pentru a-si proteja teritoriul. Vineri, el a declarat ca SUA au creat un „precedent” prin lansarea de bombe nucleare asupra Japoniei la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Kadirov a fost instalat in functia de presedinte cecen de catre Putin in 2007 pentru a exercita controlul asupra unei regiuni autonome al carei popor a luptat in razboaie sangeroase cu Moscova de-a lungul anilor 1990 si inceputul anilor 2000 pentru independenta.

El a pus la dispozitia Moscovei forte cecene pentru a sprijini Rusia in campania militara in Ucraina, iar criticile sale la adresa conducerii militare, dupa ce Rusia s-a retras din bastionul sau din Liman (regiunea Donetk), au fost unele dintre cele mai transante de la inceputul conflictului, care dureaza deja de sapte luni.

In acelasi timp, Kremlinul a declarat luni ca ‘monitorizeaza indeaproape’ situatia legata de dorinta Ucrainei de a adera la NATO, dupa ce presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a facut apel la o aderare rapida la alianta, transmite EFE.

„Urmarim cu multa atentie aceasta decizie. Reamintim ca tocmai orientarea Ucrainei catre NATO si confirmarea viitoarei apartenente la Alianta Nord-Atlantica a fost unul dintre motivele operatiunii militare speciale ruse”, a declarat Dmitri Peskov, remarcand ca tarile NATO au reactionat ‘diferit’ la recentele declaratii ale Kievului.

„Exista tari care sustin aderarea rapida a acesteia, iar altele nu. In orice caz, toate evoca principiul consensului”, a spus el.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat saptamana trecuta ca usile NATO „raman deschise” pentru Ucraina, dar a reamintit Kievului ca exista un proces de urmat pentru a deveni membru al aliantei.

In plus, Blinken a evitat sa raspunda la intrebarea daca tara sa ar sustine o procedura de urgenta pentru aderarea Ucrainei la NATO, cum este cea urmata de Suedia si Finlanda in acest an.

Zelenski a solicitat aderarea la NATO la 30 septembrie, ca raspuns la anexarea de catre Rusia a patru regiuni ucrainene.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: