externe

Rusia, inca un ultimatum furios catre aparatorii din Mariupol: „Incetati rezistenta smintita! Nu va fortati norocul”

Rusia a indemnat marti intreaga armata ucraineana sa ”depuna armele”, iar pe ultimii aparatori de la Mariupol sa-si inceteze ”rezistenta smintita”, un apel pe care-l lanseaza dupa ce Kievul a anuntat ca Moscova a lansat o ofensiva majora in estul separatist ucrainean, relateaza AFP.

”Nu va fortati norocul. Luati singura decizie corecta, de a inceta operatiunile militare si a depune armele”, le transmite Ministerul rus al Apararii fortelor ucrainene.

Ministerul rus promite o ”salvare a vietii” combatantilor ucraineni de la Mariupol (sud-est) care se afla in continuare in instalatia industriala Azovstal, in cazul in care acestia se predau marti, incepand de la ora ora locala 12.00 (si ora Romaniei).

Fortele proruse din Donbas, in estul Ucrainei, au inceput marti asaltul asupra otelariei Azovstal din Mariupol, ultimul punct de rezistenta din acest oras ucrainean care este sub asediu de mai bine de o luna si jumatate, transmite EFE.

„Din cate stiu eu, unele grupuri de asalt, alese special pentru aceasta misiune, si-au inceput deja activitatea si, pentru aceasta, ne ajuta si Federatia Rusa, cu aviatia si artileria sa”, a declarat purtatorul de cuvant al militiilor din autoproclamata republica populara Donetk, Eduard Basurin.

Fortele proruse controleaza toate cartierele rezidentiale din Mariupol, a mai spus Basurin, intervievat de televiziunea de stat rusa. El si-a exprimat speranta ca fortele ucrainene baricadate in otelaria Azovstal se vor preda in curand.

Fortele proruse au ca obiectiv „sa elibereze” otelaria cat mai repede cu putinta, a declarat un alt separatist, Denis Pusilin, citat de RIA, transmite Reuters, citata de Agerpres.

La randul sau, Ministerul Apararii rus a anuntat ca fortele sale au lovit 1.260 de tinte in Ucraina in timpul noptii si ca au doborat un MiG-29 ucrainean in regiunea Donetk.

La sfarsitul saptamanii trecute, Rusia a dat un ultimatum aparatorilor Mariupolului sa predea armele si vor fi lasati in viata, insa fortele ucrainene au refuzat sa capituleze si au promis sa lupte pana la capat.

Potrivit autoritatilor ucrainene, alaturi de militari, in otelaria Azovstal sunt si circa o mie de civili, intre care femei si copii, iar circa 100.000 de locuitori se afla in alte zone din orasul portuar.

In schimb, Moscova respinge ideea ca in otelarie s-ar adaposti si civili si da asigurari ca atacurile sale vizeaza exclusiv grupari armate ucrainene.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

A doua invazie a Rusiei este mult mai rea decat cea din februarie 2022. Marturii ale refugiatilor din regiunea Harkov – Video

Noua ofensiva rusa in regiunea ucraineana Harkov a fortat peste 6.000 de persoane sa evacueze…

15 minute ago

Roberta Metsola ii incurajeaza pe protestatarii din Georgia: „Tbilisi, va auzim! Va vedem! Georgienii de pe strazi viseaza la Europa”

Presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis marti un mesaj de incurajare catre miile de…

3 minute ago

Peste 300 de securisti si turnatori au certificate de revolutionar. Lista cu numele acestora

Peste 300 de securisti sau de colaboratori ai Securitatii, declarati definitiv de instante, beneficiaza de…

33 de minute ago

10 ani fara carnet pentru soferii care sunt prinsi bauti sau drogati la volan. Legea a fost adoptata, merge la promulgare la presedintele Romaniei

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege referitor la prevenirea si combaterea…

O oră ago

Piedone o acuza pe Anca Alexandrescu ca a luat spaga: „Vrei sa spun eu despre traistele tale pe care le-ai carat?” – Video

Scandal in direct la Realitatea Plus, luni seara, intre o realizatoare a postului, Anca Alexandrescu,…

8 ore ago

Moscova anunta ca si-a dotat submarinele cu racheta nucleara Bulava. Aceasta are o raza de actiune de 8.300 de kilometri

Armata rusa a introdus in serviciu racheta balistica intercontinentala Bulava cu lansare de pe submarine,…

3 ore ago