Rusia isi foloseste tehnica SPATIALA pentru a spulbera ISIS

externe

Armata lui Vladimir Putin dezvaluie un nou arsenal in lupta contra ISIS si a altor insurgenti din Siria. Mare parte din noul echipament militar se afla la sute de kilometri deasupra Pamantului.

Interventia ruseasca inceputa acum doua luni in Siria in numele regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad a implicat atacuri dramatice si foarte vizibile executate de avioane de lupta de ultima generatie, bombardiere, artilerie puternica si chiar si nave si submarine ce au lansat rachete de la distante mari.

Mai putin vizibila, dar nu mai putin impresionanta, a fost mobilizarea Rusiei pe orbita Pamantului. Moscova pretinde ca a pozitionat 10 sateliti deasupra Siriei, numar ce reprezinta mai mult de 10% din arsenalul spatial al Rusiei, pentru cartografierea terenului, descoperirea tintelor si strangerea de informatii, trimitand semnale radio spre forte din zone foarte indepartate.

Nedorind sa piarda oportunitatea de a-si celebra propriile resurse militare, Kremlinul a inceput sa-si prezinte amplasarea fortelor inca de la mijlocul lui noiembrie, intai prin declaratii oficiale, apoi prin agentii media controlate de stat. La inceputul lunii decembrie, guvernul rus a pus in circulatie imagini de la proprii sateliti, intr-un efort de a demonstra ca Turcia, rivala Rusiei in Siria, ajuta teroristii din autointitulatul Stat Islamic sa exporte petrol.

„Rusia detine acum cele mai mari si mai eficiente grupuri de sateliti din lume, atingand o culme a activitatii in timpul operatiunilor militare din Siria”, a declarat Rusia Dincolo de Titluri, un website de propaganda detinut de guvern.

Pe 17 noiembrie, Valeri Gherasimov, seful Marelui Stat Major al Rusiei, a informat reporterii in ceea ce priveste amplasarea fortelor spatiale. „In operatiunile de recunoastere au fost implicati zece sateliti militari si o naveta spatiala civila”, a spus Gerasimov, controlorii terestri modificand orbitele satelitilor pentru a-i concentra asupra Siriei.

Gherasimov nu a specificat exact despre ce tipuri de sateliti vorbeste, insa, Anatoli Zak, scriitor si expert independent in programul spatial rusesc, a reusit sa citeasca printre randuri. „Se pot face cateva presupuneri bazate pe date cunoscute despre navele spatiale operationale din Rusia din acest moment”, a scris Zak pe site-ul sau.

Potrivit lui Zak, cei zece sateliti includ noul satelit de cartografiere Bars-M, relee radio Garpun, echipamentul electronic de ascultare Lotos-S si, probabil cele mai relevante, noii sateliti moderni Resurs-P2 si Persona, ambii fiind de fapt camere orbitale de inalta rezolutie. Mai pe scurt, „sateliti spion”.

Persona e un sistem strict militar si „cel mai avansat satelit de recunoastere al natiunii”, potrivit lui Zak, citat de The Daily Beast. Resurs-P2 e o versiune mai putin sofisticata a satelitului Persona, fiind folosit in scopuri militare si civile. „Ar putea fi controlat cu scopul de a fotografia obiecte individuale de pe suprafata pamantului si pentru a scana zone de pana la 2000 de kilometri”, a scris Zak despre Resurs-P2.

Citand surse oficiale, Zak a estimat ca Resurs-P2 poate fotografia 80.000 de kilometri patrati pe zi la rezolutie mare, asta insamnand aproximativ jumatate din suprafata Siriei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: