RUSIA isi mareste considerabil prezenta MILITARA in Marea Neagra

externe

nave militare, marea neagra

Rusia isi va consolida capacitatile nu numai pe flancul vestic, ci si in Arctica, Extremul Orient si in zona Marii Negre si a Caucazului, unde intentioneaza sa desfasoare o noua infrastructura militara si un numar semnificativ de echipamente moderne, a relatat luni cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Obiectivul principal al armatei si marinei ruse pe directiile strategice sud-vest si sud vizeaza imbunatatirea abilitatilor de lupta ale armatei in cadrul manevrelor „Caucaz-2016”, programate sa aiba loc in luna septembrie. O sursa din Ministerul rus al Apararii a precizat pentru cotidianul mentionat ca respectivele manevre vor implica „aviatia, fortele navale si terestre”.

Astfel de manevre interarme se vor desfasura in acest an nu doar in zona Caucazului, ci si in apele Marii Negre si Marii Caspice, scrie Nezavisimaia, potrivit careia acestea ar constitui o reactie a Moscovei la consolidarea prezentei NATO in regiune.

In 2015, nave de razboi ale SUA, Frantei, Canadei si ale altor state membre ale Aliantei au fost prezente aproape constant, prin rotatie, in apele Marii Negre. „Consolidarea fortelor de reactie rapida si cresterea prezentei lor pe teren reprezinta o reactie cauzata de actiunile Federatiei Ruse in Ucraina si Georgia”, a afirmat in repetate randuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Zilele trecute, pe site-ul guvernului de la Bucuresti a fost publicat un document in care Ministerul Apararii din Romania a lansat o initiativa privind constituirea unei grupari navale NATO in Marea Neagra, denumita generic Flotila Aliata in Marea Neagra / Black Sea Flotilla, scrie ziarul rus.

Discutiile pe aceasta tema ar urma sa inceapa in luna februarie, cu prilejul unei reuniuni a ministrilor apararii din cadrul NATO de la Bruxelles. O decizie pozitiva cu privire la acest aspect este foarte probabila, considera Nezavisimaia. Mass-media au facut deja previziuni despre componenta noii flote NATO din care ar putea face parte SUA, Turcia, Germania si Italia, releva cotidianul moscovit.

Expertul militar rus, Oleg Svedkov, capitan de rangul I in rezerva, considera ca o flota NATO in Marea Neagra „poate fi foarte usor de creat”, estimand ca in componenta acesteia ar putea intra si state riverane Marii Negre — Romania, Turcia, Bulgaria, iar in perspectiva chiar Ucraina si Georgia, chiar daca aceste doua tari nu fac parte din NATO. Nave ale Statelor Unite, Frantei si altor tari NATO pot participa in cadrul acestei flote numai pe baza de rotatie, subliniaza expertul rus, date fiind prevederile Conventiei de la Montreux, care permite navelor straine, din tari neriverane, sa stationeze doar 21 de zile in Marea Neagra.

Tensiunile ar putea sa creasca in Marea Neagra, scrie Nezavisimaia Gazeta, in articolul sau intitulat „Moscova se teme de un conflict in Marea Neagra”. Daca flota NATO va fi creata, capacitatile de lupta ale acesteia le vor depasi in mod semnificativ pe cele ale Flotei Rusiei din Marea Neagra, a estimat in acest context Svedkov. „Dar Rusia are suficiente forte si resurse pe uscat si pe mare (avioane, rachete etc) pentru a contracara astfel de amenintari”, a adaugat el.

Astfel, Flota Rusiei din Marea Neagra a fost completata in 2015 cu 15 nave de razboi noi, potrivit sefului responsabil cu aprovizionarea material-tehnica a flotei Rusiei, Viaceslav Truhaciov, capitan de rangul I. Printre acestea figureaza navele mici de rachete „Serpuhov” si „Zelionai dol”, dotate cu rachete de croaziera „Kalbr-NK” (cu o raza de actiune de 3.000 de metri). Cu astfel de rachete sunt dotate si noile submarine diesel „Novorossiisk” si „Rostov pe Don”, tot din cadrul flotei ruse din Marea Neagra. Eficacitatea acestui tip de racheta a fost demonstrata deja in timpul bombardamentelor rusesti in Siria, scrie sursa citata.

In prezent, conform serviciului de presa al Districtului militar Sud, regimentele aeriene din Rostov (aproape de granita cu Ucraina) si Kuban sunt completate cu avioane de lupta (avioane de vanatoare si bombardiere) Su-30SM, Su-24M, Su-34, Su-25 si elicoptere de atac Mi-8AMTS ‘Terminator’, Mi-28N ‘Vanatorul de noapte’ si Mi-35 „Crocodil”. Raza lor de actiune permite Rusiei sa controleze intreaga zona a Marii Negre, scrie ziarul mentionat.

De capacitati similare dispun si cele doua brigazi de rachete operativ-tactice Iskander-M care au fost create recent in cadrul Districtului militar Sud, capabile sa loveasca tinte la o distanta de 500 de km, adica pot controla intreaga infrastructura militara a unui potential inamic al Rusiei pe coastele Marii Negre, sustine Nezavisimaia.

De asemenea, incepand cu 2016, conform programului de inarmare pana in 2020, bazele ruse de la Marea Neagra — cea din Sevastopol si cea din Novorossiisk — vor primi in dotare trei nave de patrulare, doua submarine diesel moderne si alte echipamente.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: