Rusia isi pregateste blindatele T-90 pentru confruntarea cu tancurile occidentale

externe

Avand in vedere ca urmeaza o confruntare cu tancurile occidentale in Ucraina, in timp ce Polonia si Marea Britanie anunta trimiterea tancurilor de lupta principale (MBT) Leopard-2 si Challenger-2, Rusia a numit un general specializat in tancuri – seful Statului Major General – pentru a conduce invazia din Ucraina, scrie The EurAsian Times.

Seful Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov, este un ofiter de cariera in cadrul corpului de blindate. Moscova pare sa pregateasca un razboi clasic al tancurilor in Ucraina.

Dupa ce premierul polonez Moraweicki a spus ca Polonia nu va preda tancuri Ucrainei „fara o coalitie mai larga”, s-a intensificat presiunea asupra Germaniei pentru a elimina dreptul de veto in cazul tarilor care doresc sa transfere arme de origine germana.

Desi aceste tari vor transfera doar intre 10 si 15 tancuri, cu mult mai putine decat cele 300 pe care le-a cerut seful militar al Ucrainei, generalul Valeri Zalujni pentru a-i alunga pe rusi. Totusi, se spera ca acestea vor putea obtine unele castiguri tactice radicale pe teren. Acest lucru ar permite ca orice intelegere negociata de pace sa fie mai mult in termenii Ucrainei decat in termenii Rusiei.

Numirea lui Gherasimov vine in acest context, in care T-90 si T-72B3 rusesti si-ar putea masura fortele cu Leopard si Challenger in est.

Gherasimov preia comanda invaziei dupa un deceniu in care a condus armata rusa in calitate de sef al Statului Major General si a fost unul dintre cei mai inalti ofiteri ai corpului de blindate, fiind in functie inca de pe vremea fostei Uniuni Sovietice. Gherasimov a urcat in randurile fortelor de tancuri ale Rusiei si a absolvit Academia Militara a Statului Major General in 1997.

Cine isi va trimite primul tancurile?

Saptamana trecuta, The Guardian a scris ca Marea Britanie ia in considerare trimiterea a aproximativ 10 Challenger-2 in Ucraina, lucru confirmat ulterior de oficiali de la Londra.

Apoi a urmat sustinerea publica a vicecancelarului german Robert Habeck pentru aprobarea cererilor altor tari, precum Polonia, de a trimite Leopard 2.

Germania a furnizat de-a lungul timpului aproape 2.000 de Leopard-2 catre 13 tari europene.

In afara de Polonia, printre acestea se numara Spania, Grecia, Turcia, Ungaria si Slovacia. Germania a trimis pana acum Ucrainei un numar nespecificat de vehicule de lupta a infanteriei (IFV) Marder, sistemul de tunuri antiaeriene cu senile Gepard si platforma de rachete sol-aer (SAM) IRIS-T.

Ucraina foloseste tancuri vechi T-72 din epoca sovietica, donate de Polonia si Republica Ceha in aprilie anul trecut, un alt T-64 de origine sovietica si un T-80 dezvoltat la nivel local. Din aprilie, Republica Ceha a transferat cel putin 40 de tancuri T-72M1 in timp ce a primit tancuri Leopard-2A4 de origine germana, parte a unui acord circular.

Astfel, T-90 si T-72B3 rusesti ar putea face schimb de focuri cu Leopard si Challenger in est. Leopard a fost considerat de specialisti ca fiind capabil sa infrunte blindatele rusesti cu turela sa inclinata si cu un tun puternic Rheinmetall RH-M de 120 mm cu teava lisa.

Capabil sa traga cu proiectilele APFSDS (Armor-Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot) si HEAT (High Explosive Anti-Tank), expertii considera ca Leopard 2 poate penetra blindajul frontal al T-72 de la o distanta de 2.000 de metri.

Rusia se pregateste pentru aceasta confruntare, facand o publicitate intensa T-90M, cea mai recenta versiune a celui mai puternic tanc al sau. Incepand din decembrie anul trecut, a anuntat transferul a noi loturi de tancuri care ajung la unitatile din Republica Populara Lugansk (LPR), Districtul Militar Central (CMD) si PMC Wagner.

Pe canalele rusesti de telegram au aparut inregistrari cu echipaje de tancuri care laudau T-90M „Proriv” (care inseamna „descoperire”) si sfidau masinile de lupta occidentale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: